Wouter Hoeffnagel - 09 oktober 2024

PC-markt met 1,3% gekrompen in Q3

Wereldwijde PC-leveringen bedragen in het derde kwartaal van 2024 in totaal 62,9 miljoen eenheden, een daling van 1,3% ten opzichte van het derde kwartaal van 2023, volgens voorlopige resultaten van Gartner, Inc. Deze daling volgt op drie opeenvolgende kwartalen van jaar-op-jaar groei voor de PC-markt.

PC-markt met 1,3% gekrompen in Q3 image

“Ondanks een volledig aanbod van Windows-gebaseerde AI-PC's voor zowel Arm als x86 in het derde kwartaal van 2024, verhogen AI-PC's de vraag naar PC's niet, omdat kopers de duidelijke voordelen of zakelijke waarde nog niet zien,” zegt Mikako Kitagawa, Director Analyst bij Gartner. “Daarnaast neemt de vraag naar de vervanging van Windows-PC's, gedreven door het einde van de ondersteuning van Windows 10 in 2025, niet volledig toe in het derde kwartaal, deels door economische uitdagingen in bepaalde regio's."

“Hoewel er een jaar-op-jaar daling is in het derde kwartaal, bevindt de PC-markt zich nog steeds op een herstelpad. Op wereldschaal zal de vraag naar PC's toenemen tegen het einde van 2024, met sterkere groei in 2025, wanneer de PC-vervanging zijn hoogtepunt bereikt.”

Lenovo blijft marktleider

Er zijn geen veranderingen in de ranglijst van de vier grootste leveranciers ten opzichte van het derde kwartaal van 2023. Lenovo, HP, Inc., Apple en Acer ervaren jaar-op-jaar groei, terwijl Dell en ASUS een daling in leveringen zien.

1,5% minder vraag in EMEA

De PC-markt in de EMEA-regio ervaart haar eerste kwartaal van daling na drie opeenvolgende kwartalen van groei, met een daling van 1,5%.

"Er waren tijdelijke obstakels voor de uitgaven in EMEA in het derde kwartaal van 2024. Politieke verkiezingen in de zomer in het VK en Frankrijk, samen met grote sportevenementen, leidden consumenten en bedrijven af van het uitgeven aan technologie, vooral PC's," zegt Kitagawa. "Ondanks dit moet de kleine daling worden gezien als een stabilisatie van de EMEA-PC-markt, in plaats van een terugkeer naar langdurige dalingen."

Amerikaanse markt groeit

De Amerikaanse PC-markt groeit met 5,6% in het derde kwartaal van 2024, met meer dan 17 miljoen geleverde PC's, aangedreven door stabiele macro-economische omstandigheden. "De publieke sector in de VS toont een gezonde vraag naar PC's in het derde kwartaal van 2024, omdat de overheid haar budget afrondt en het fiscale jaar afsluit," zegt Kitagawa. "Ook in de onderwijssector is er sterke vraag naar PC's, omdat veel apparaten die tijdens de pandemie zijn aangeschaft aan vervanging toe zijn. Chromebooks ervaren een groei met dubbele cijfers op jaarbasis, aangedreven door de vraag vanuit scholen."

HP behoudt de toppositie op de Amerikaanse PC-markt op basis van leveringen met een marktaandeel van 24,8%. Dell volgt met een marktaandeel van 23,6%.

Krimp in Azië/Pacific

De markt in Azië/Pacific daalt met 8,5% op jaarbasis, voornamelijk door aanhoudende zwakke vraag in China. De PC-markt in China daalt met 10% op jaarbasis, voornamelijk door verzwakte vraag naar desktop-PC's vanuit de overheid en staatsbedrijven.

Japan noteert zijn eerste groei in PC-leveringen met dubbele cijfers op jaarbasis in drie jaar. "Hoewel de macro-economische omstandigheden in het derde kwartaal niet stabiliseren, zijn veel bedrijven, vooral grote ondernemingen, op tijd voor de vervanging van PC's, gedreven door het einde van de ondersteuning van Windows 10 in 2025," zegt Kitagawa.

Specops Software 22/10 t/m 5/11 BW Gartner BW tm 02-11-2024
Freshworks BN + BW | Static Ad 9-4 | 21-10 tm 28-10