Witold Kepinski - 10 oktober 2024

Ericsson Private 5G pilot op Schiphol

Ericsson is een samenwerking aangegaan met luchthaven Schiphol, de op twee na drukste luchthaven ter wereld op basis van internationale passagiersaantallen Het doel is om onderzoek te doen naar toepassingsscenario’s voor een geavanceerd privaat 5G-netwerk. De samenwerking heeft als doel de digitale transformatie van Schiphol te versnellen voor de realisatie van een toekomstbestendige luchthaven met een robuuste digitale infrastructuur die geavanceerde netwerkservices ondersteunt.

Ericsson Private 5G pilot op Schiphol image

In tegenstelling tot veel andere luchthavens bemachtigde Schiphol een vergunning voor een perceel gebonden privaat 5G-netwerk van de Nederlandse toezichthouder. Schiphol krijgt hiermee volledige grip op zijn communicatie-infrastructuur en kan daarmee de netwerkprestaties optimaliseren, de betrouwbaarheid een boost geven en aan de hoogste beveiligingsnormen blijven voldoen. Met een eigen privaat 5G netwerk kan Schiphol, beter dan met de publieke of gedeelde netwerken, geavanceerde op maat gemaakte oplossingen in gebruik nemen.

Schiphol doet een beroep op Ericsson Private 5G om te voldoen aan de groeiende vraag naar razendsnelle low-latency verbindingen om zijn processen toekomstbestendig te maken. De twee bedrijven zullen samen innovatieve toepassingen voor 5G-technologie onderzoeken, waaronder monitoring op basis van IoT-technologie, real-time veiligheidssystemen en voorspellend onderhoud. Het private netwerk biedt Schiphol Airport de flexibiliteit die nodig is om nieuwe klantenervaringen te ontwikkelen, de veiligheid en beveiliging te verbeteren en zijn digitale transformatie te versnellen.

Processen

Ericsson Private 5G is een geavanceerde private netwerkoplossing die voorziet in veilige en betrouwbare 4G- en 5G-connectiviteit op basis van de single-server dual-mode core van Ericsson. Deze oplossing is speciaal ontwikkeld voor de ondersteuning van bedrijfskritische connectiviteit en wordt geïntegreerd opgeleverd wat een snelle time-to-service verzekert. Ericsson Private 5G maakt het mogelijk om in elke omgeving geavanceerde en intelligente processen in het leven te roepen. Alle gevoelige data blijft daarbij veilig op locatie opgeslagen. De oplossing kan daarnaast ondersteuning bieden voor verschillende zakelijke toepassingsscenario’s, bedrijfssectoren en complexiteitsniveaus.

Manish Tiwari, head of Private Cellular Networks bij de Enterprise Wireless Solutions-divisie van Ericsson: “We zijn er trots op om met Schiphol samen te werken aan dit pioniersproject, dat een alternatief biedt voor de verouderde infrastructuur van luchthavens in alle delen van de wereld. Door gebruik te maken van Ericsson Private 5G legt Schiphol de basis voor innovatieve oplossingen om het volledige potentieel van 5G te ontsluiten en de voordelen daarvan voor zijn luchthavenactiviteiten te ontplooien."

Gartner BW tm 02-11-2024 Sophos All Colours BW 10-10-2024 tm 31-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024