Wouter Hoeffnagel - 10 oktober 2024

Onderzoek: Ondanks populariteit van GenAI, blijven zorgen bestaan

Verantwoord gebruik van generatieve AI (GenAI) en grondige training is essentieel voor het vertrouwen van zowel consumenten als werknemers in het toepassen van AI-tools. Want ondanks de populariteit van de technologie, zijn er ook zorgen.

Onderzoek: Ondanks populariteit van GenAI, blijven zorgen bestaan image

Dit blijkt uit onderzoek van Deloitte onder ruim 30.000 mensen uit Europese landen, waaronder 2.760 uit Nederland. Een groot deel van de Europese bevolking is bekend met GenAI-tools. In Nederland kent 65% van de respondenten dergelijke tools, net iets onder het Europese gemiddelde van 66%. ChatGPT is hierbij het meest herkenbaar, met 60% in Nederland tegenover 57% in Europa. GenAI wordt voornamelijk privé gebruikt (47%) en minder vaak zakelijk (28% in Nederland, 23% in Europa). Opvallend is dat 23% van de Europese respondenten aangeeft dat hun bedrijf geen formeel beleid heeft rondom het gebruik van GenAI op de werkplek.

Ook zorgen

Ondanks de populariteit van GenAI zijn er ook zorgen, met name over deepfakes. In Nederland is 28% van de gebruikers extreem bezorgd over deze technologie, gevolgd door 22% die zich zorgen maakt over de verspreiding van desinformatie en 18% over het misbruik van persoonlijke gegevens. Volgens Marc Verdonk, Chief Technology Officer bij Deloitte Nederland, is het verbieden van GenAI geen oplossing: "Het niet gebruiken van GenAI kan ook een risico vormen, onder andere omdat het bedrijven minder aantrekkelijk maakt voor talent."

Uit het onderzoek blijkt verder dat GenAI op zakelijk gebied aanzienlijke voordelen biedt. Respondenten noemen als grootste voordelen het sneller uitvoeren van taken (38%), het verbeteren van de kwaliteit van werk (35%) en het genereren van nieuwe ideeën (35%). In Europa promoot 44% van de bedrijven het gebruik van GenAI op de werkplek, terwijl 23% nog geen formeel beleid heeft opgesteld.

Gebrek aan training

Een belangrijk knelpunt is echter het gebrek aan training. Slechts 44% van de organisaties biedt praktische of ethische trainingen aan over het gebruik van GenAI. Dit wijst op een duidelijke kloof in hoe bedrijven hun medewerkers ondersteunen bij het verantwoord gebruik van deze technologie. Deloitte onderstreept het belang van training en transparantie om het volledige potentieel van GenAI te benutten en het vertrouwen in deze technologie te vergroten.

Meer informatie is hier beschikbaar. 

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 28-10-2024
Novutech BN+BW 23-09 tm 14-10-2024