Wouter Hoeffnagel - 10 oktober 2024

Dertien Amerikaanse staten dagen TikTok voor de rechter

TikTok is door dertien Amerikaanse staten aangeklaagd. Zij beschuldigen het social media-platform van het bewust schaden van de gezondheid van kinderen, en het misleiden van het publiek hierover. De staten Californië, Illinois, Kentucky, Louisiana, Massachusetts, Mississippi, New Jersey, New York, North Carolina, Oregon, South Carolina, Vermont, Washington en Washington D.C. zijn bij de aanklacht betrokken.

Dertien Amerikaanse staten dagen TikTok voor de rechter image

De coalitie van Amerikaanse staten wordt geleid door openbaar aanklager Rob Bonta van de staat Californië. In een verklaring stelt Bonta dat TikTok zich bewust op kinderen richt, aangezien zij niet goed kunnen omgaan met verslavende content. "Ons onderzoek heeft aangetoond dat TikTok sociale media-verslaving bevordert om de bedrijfswinsten te verhogen. TikTok richt zich opzettelijk op kinderen omdat ze weten dat kinderen nog niet de afweermechanismen of het vermogen hebben om gezonde grenzen te stellen rond verslavende inhoud," zei procureur-generaal Rob Bonta. "Wanneer we kijken naar de crisis in de geestelijke gezondheid van jongeren en de inkomstenmachine die TikTok heeft gecreëerd, aangedreven door de tijd en aandacht van onze jongeren, is het pijnlijk duidelijk: onze kinderen en tieners hadden nooit een kans tegen deze social media-giganten. TikTok moet verantwoordelijk worden gehouden voor de schade die het heeft veroorzaakt door de tijd – en de jeugd – van Amerikaanse kinderen af te nemen."

'Jongeren beschermen'

"Jongeren kampen met hun geestelijke gezondheid door verslavende social media-platforms zoals TikTok," zei de procureur-generaal van New York, Letitia James. "TikTok beweert dat hun platform veilig is voor jongeren, maar dat is verre van waar. In New York en in het hele land zijn jongeren overleden of gewond geraakt door gevaarlijke TikTok-uitdagingen en velen voelen zich verdrietiger, angstiger en depressiever door de verslavende functies van TikTok. Vandaag klagen we TikTok aan om jongeren te beschermen en om te helpen in de strijd tegen de nationale crisis in de geestelijke gezondheid van jongeren. Kinderen en gezinnen door het hele land smeken om hulp om deze crisis aan te pakken, en we doen er alles aan om hen te beschermen."

Ook gaan de staten in op maatregelen die TikTok eerder nam om schadelijke gevolgen voor kinderen te beperken. De staten erkennen dat deze maatregelen er zijn, maar stellen dat zij niet werken. TikTok zou zich daarnaast onvoldoende inzetten om kinderen onder de dertien jaar van zijn platform te weren.

'Onjuist en misleidend'

TikTok is het niet eens met de aanklachten, die het tegenover Reuters 'onjuist' en 'misleidend' noemt. Ook stelt het platform teleurgesteld te zijn dat de Amerikaanse staten voor een rechtszaak kiezen in plaats van 'met ons samen te werken aan constructieve oplossingen voor industriebrede uitdagingen'.

DIC Awards BW tm 28-10-2024 Sophos All Colours BW 10-10-2024 tm 31-10-2024
Freshworks BN + BW | Static Ad 9-2 | 07-10 tm 14-10