Wouter Hoeffnagel - 10 oktober 2024

VS overwegen Google te dwingen zich op te splitsen

Het Amerikaanse ministerie van Justitie overweegt Google te dwingen zich op te splitsen. Het bedrijf zou in dat geval zijn webbrowser Chrome en het mobiele besturingssysteem Android moeten afstoten.

VS overwegen Google te dwingen zich op te splitsen image

Dit blijkt uit een verklaring van het ministerie van Justitie waarover Reuters bericht. Een Amerikaanse rechter oordeelde in augustus al dat Google een illegale monopolie heeft op de zoekmachinemarkt. Het ministerie van Justitie komt nu met een aantal opties om de macht van Google te breken, en zo concurrenten meer ruimte te geven.

'Monopolie ook in de toekomst voorkomen'

Met de voorgestelde maatregelen wil het Amerikaanse ministerie van Justitie niet alleen de huidige macht van Google breken, maar ook zeker stellen dat Google in de toekomst niet opnieuw een monopolie op de zoekmachinemarkt in handen krijgt. Ook wil het naar eigen zeggen voorkomen dat de dominante marktpositie van het techbedrijf zich uitbreidt naar de AI-markt.

Het ministerie overweegt ook Google te verbieden derde partijen nog langer te betalen om zijn zoekmachine voorgeïnstalleerd of vooraf ingesteld te hebben op nieuwe apparaten. In 2021 zou Google maar liefst 26,3 miljard dollar hebben betaald aan fabrikanten om zoekmachines op smartphones en in webbrowsers te laten instellen, wat zou hebben bijgedragen aan de dominante marktpositie van het bedrijf.

'Radicale plannen'

Google noemt de plannen in een blogposts 'radicaal' en stelt dat deze 'ver buiten de specifieke juridische problemen in deze zaak' gaan. Het bedrijf kondigt aan zich tegen de plannen te zullen verzetten. Ook stelt Google dat juist de kwaliteit van zijn zoekmachine gebruikers aantrekt, en wijst het op concurrentie van onder meer Amazon.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Tanium BN+BW 8/10/2024 - 01/11/2024