Wouter Hoeffnagel - 10 oktober 2024

Cyberinbraak bij grootste waterbedrijf van VS

American Water, een van de grootste waterbedrijven in de Verenigde Staten (VS), is getroffen door een security-incident. Door de aanval zijn diverse systemen uit de lucht gehaald, waaronder het systeem waarmee watergebruik in rekening wordt gebracht bij klanten.

Cyberinbraak bij grootste waterbedrijf van VS image

Dit meldt CNBC, dat wijst op een security-statement van American Water. Dit waterbedrijf gevestigd in New Jersey bedient meer dan 14 miljoen mensen en is actief in 14 Amerikaanse staten. Het bedrijf meldt afgelopen donderdag ongeautoriseerde activiteiten te hebben gedetecteerd op zijn computernetwerken en -systemen. Onderzoek wijst uit dat deze het gevolg zijn van een securityincident. Het is onduidelijk wie voor de aanval verantwoordelijk is.

CNBC meldt dat in reactie op de aanval onder meer het klantportaal van American Water uit de lucht is gehaald. Ook kan het bedrijf momenteel geen betalingen van klanten innen. De website van American Water is op het moment van schrijven onbereikbaar. In een reactie meldt het waterbedrijf het incident te onderzoeken, en dat er op dit moment geen aanwijzigingen zijn dat water- of zuiveringsinstallaties zijn getroffen. Ook benadrukt American Water dat het water dat het levert nog altijd veilig is om te drinken.

DIC Awards BW tm 28-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024