Witold Kepinski - 13 oktober 2024

ESG crisis in AI tijdperk volgens Canalys analist Elsa Jasmine Nightingale

Elsa Jasmine Nightingale, Principal ESG Analyst, waarschuwt voor een urgente ESG-crisis in het AI-tijdperk. De uitstoot van hyperscalers neemt fors toe en de transparantie over de locatie-specifieke impact van datacenters is gebrekkig.

ESG crisis in AI tijdperk volgens Canalys analist Elsa Jasmine Nightingale image

Ze zei dit tijdens het Canalys Forum 2024 EMEA event in Berlijn waar ook veel Nederlandse channel partners aanwezig waren. Hieronder haar bevindingen:

De CO2 uitstoot van hyperscalers zoals AWS, Microsoft en Google stijgt sterk, transparantie over datacenter impact is slecht. AI-uitbreiding en nieuwe datacenters belemmeren duurzaamheidsdoelen

Elsa Jasmine Nightingale waarschuwt voor een urgente ESG-crisis in het AI-tijdperk. De uitstoot van hyperscalers neemt fors toe en de transparantie over de locatie-specifieke impact van datacenters is gebrekkig. De hyperscalers worstelen om hun duurzaamheidsdoelen te halen terwijl AI zich uitbreidt en er voortdurend nieuwe datacenters ontstaan.

DEI-vooruitgang gaat de verkeerde kant op

Ook op het gebied van diversiteit, equity en inclusie (DEI) gaat het de verkeerde kant op. Elsa wijst dat pas gevormde DEI-teams door grote IT-partijen worden ontslagen. Verder ziet ze vaker het terugdraaien van het koppelen van diversiteitsresultaten aan het salaris van leidinggevenden.

2024 was een zwaar jaar voor ESG in de techs ector, maar er is hoop

2024 was een moeilijk jaar voor ESG in de techsector, maar er is hoop omdat regelgeving van kracht wordt en partners de duurzaamheidsmogelijkheid blijven omarmen aldus Nightingale.

Tanium BW 08/10/2024 - 01/11/2024 DIC Awards BW tm 28-10-2024
Freshworks BN + BW | Static Ad 9-7 | 14-10 tm 21-10