Johan van Leeuwen - 15 oktober 2024

Dankzij Pure hoeven we ons niet meer druk te maken over storage

Pure Storage is als bedrijf volop in beweging, zoveel was al duidelijk. Tijdens Pure//Accelerate in Amsterdam werd mooi zichtbaar hoe die beweging er precies uitziet. Een succesvolle klantcase verduidelijkte dat verhaal.

Dankzij Pure hoeven we ons niet meer druk te maken over storage image

Het jaarlijkse event van Pure Storage was er dit jaar niet alleen voor partners en eindklanten uit Nederland, maar voor de hele Benelux plus de Nordics. De vorige edities waren op het circuit van Zandvoort, nu was Circa in Amsterdam de locatie. Tijdens de presentaties zat de zaal vol en ook de verschillende break-out-sessies werden goed bezocht. Bij de afsluitende borrel bleef het opvallend lang gezellig druk.

“Laten we meteen de olifant in de kamer benoemen”, zei Remko Deenik (foto), de Global Director of Field Business Development, aan het begin van de eerste presentatie van de dag. Hij doelde op AI. “Uit eigen onderzoek blijkt dat een grote meerderheid van de bedrijven bang is dat hun infrastructuur qua tempo niet mee kan in de eisen die AI stelt. Wij willen die angst wegnemen.”

Lanceringen

Tijdens de wereldwijde editie van Pure//Accelerate, in juni in Las Vegas, waren al meerdere belangrijke lanceringen geweest. Daar werd onder meer een nieuwe generatie van Pure Fusion gepresenteerd, het SaaS-beheerplatform dat arrays samenvoegt en storagepools optimaliseert. Ook was er de lancering van AI Copilot voor Storage, waarmee het mogelijk wordt om data met behulp van natuurlijke taal te beheren en te beschermen.

Tijdens de Nederlandse editie werden daar meerdere innovaties aan toegevoegd. De meest in het oog springende is Real-time Enterprise File. Dat zijn dynamische bestandsdiensten die in realtime kunnen veranderen en die zich kunnen aanpassen en herconfigureren om te voldoen aan de eisen van moderne applicaties. Ook introduceert Pure Storage het nieuwe FlashBlade//S100, een schaalbaar systeem dat is ontworpen voor use cases op instapniveau.

Daarnaast werd bekend gemaakt dat het Pure Storage-platform een VM Assessment krijgt die ondersteunt bij het maken van IT-beslissingen over het moderniseren van de virtualisatie-activiteiten voor kritieke workloads. Een andere lancering was die van Universal Credits. Daarmee kunnen bedrijven een pool van credits aanschaffen, die ze in verschillende diensten kunnen gebruiken, zonder dat ze vastzitten aan specifieke abonnementen.

Succesvol project

Naast de lanceringen en andere technische updates, werd er in Amsterdam ook veel over klantcases gesproken. Marga Reuver van private-cloud-leverancier EGP (Espresso Gridpoint) werd op het podium geïnterviewd over een succesvol project. Voorafgaand aan het event nam ze de tijd om wat dieper op die case in te gaan. “Wij leveren een IaaS-platform aan vooral MSP’s en softwarebedrijven, maar ook, via een incubatorprogramma, aan veelbelovende start-ups. Veel van die start-ups zijn in het AI-domein bezig. Wij faciliteren hen met infrastructuur.”

Eén van die startups (inmiddels een scale-up) is AI-InfraSolutions. “Dat bedrijf rijdt het land rond met 22 auto’s met extreem geavanceerde cameratechnologie”, legt Reuver uit. “Daarmee verzamelen ze geodata, die ze vervolgens verrijken en opslaan. Dit is interessant voor onder meer gemeenten, bouwbedrijven en Rijkswaterstaat die daarmee het onderhoud aan het wegennet beter, veiliger en duurzamer kunnen uitvoeren. Dat gaat in een heel hoog tempo: ze brengen in een paar maanden tijd heel Nederland in kaart. Per dag verzamelen ze tussen de 6 en de 10 terrabyte aan data. De uitdaging op hun AI-platform concentreerde zich op de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de storage.”

Storage as a service

Met die uitdaging kwam het bedrijf terecht bij EGP, dat weer aanklopte bij Pure Storage. Reuver: “Wij werden vanaf het begin heel goed gehoord door de verantwoordelijken bij Pure Storage. Zij stelden het Evergreen//One-platform voor. Dat sprak mij meteen heel erg aan. We hebben veel programma’s van andere hardware-vendoren gezien en dat waren eigenlijk niet meer dan financieringsprogramma’s. Evergreen//One is echt ‘storage as a service’. Dat past heel goed bij deze ambitieuze klant omdat het ‘on demand’ is én heel voorspelbaar. Wij en onze klant hoeven ons niet meer druk te maken over storage. Alles wordt up-to-date gehouden. Diverse niveaus van onderhoud zijn inbegrepen en je hebt bij de uitvoering daarvan geen downtime. Voor de continuïteit van onze dienstverlening, die van onze businesspartners en zijn klanten is dat van groot belang.”

Het eindresultaat is naar volle tevredenheid, vertelt Reuver. “De tijd om de data te verwerken duurde voor deze businesspartner langer dan het inwinnen van de data. Voor elke 24 uur dat ze op de weg waren, hadden ze 36 uur nodig om de ingewonnen data te verwerken. Binnen het Evergreen//One-programma hebben we gekozen voor Flashblade//E. Mede daardoor kunnen ze de data van een dag rijden nu in 22 uur verwerken. Dat is heel belangrijke winst voor deze klant.”

Remko Deenik gaf aan dat deze case illustratief is voor wat Pure Storage vaker ziet. “Videodata wordt wereldwijd steeds belangrijker. Het helpt bedrijven om beslissingen te nemen. Door AI, maar ook door hoge-resolutiecamera’s, zien we een enorme versnelling in het inzetten van beeldmateriaal. Dat zorgt bij ons voor meer vraag naar bepaalde flashblades, maar het is ook waarom we de laatste tijd lanceringen hebben gedaan zoals bijvoorbeeld ‘Zero-move tiering’, waarmee je data makkelijk kunt verplaatsen tussen verschillende opslag-lagen.”

Leider

Pure Storage is overduidelijk een technische club die continu op zoek is naar innovatie. Maar techniek is nooit een doel op zich, zo was tijdens de dag duidelijk voelbaar. Dat werd benadrukt tijdens de presentatie van een echte techneut, Field CTO Patrick Smith. “Van alle getallen die vandaag langskomen, vinden we ‘81’ het allerbelangrijkste. Dat is onze Net Promotor Score. Het laat zien hoe tevreden onze klanten zijn. Maar we rusten daarbij niet op onze lauweren, want het kan altijd beter.”

Ook het feit dat Pure Storage in het meest recente Gartner-kwadrant voor Primary Storage Platforms wederom als leider werd benoemd, met het beste resultaat op zowel de horizontale als de verticale as, zorgt bij het hele bedrijf voor trots. Want Pure Storage wil een ‘leider’ zijn. Of, zoals Deenik zei: “We willen de toekomst van storage opnieuw definiëren.”

Door: Johan van Leeuwen

ALSO BW tm 16-10-2024 DIC Awards BW tm 28-10-2024
DIC Awards BN tm 28-10-2024