Wouter Hoeffnagel - 15 oktober 2024

Digitale agent van OutSystems ondersteunt software development lifecycle

OutSystems kondigt Mentor aan, een digitale agent die de hele software development life cycle (SDLC) ondersteunt. Mentor helpt met het creëren van apps, het in productie brengen en monitoren hiervan. Het combineert hiervoor low-code en GenAI.

Digitale agent van OutSystems ondersteunt software development lifecycle image

CEO en oprichter Paulo Rosado maakte het nieuws bekend tijdens de OutSystems ONE Conference, die in het teken staat van de nieuwste ontwikkelingen in applicatieontwikkeling met low-code en generatieve AI. Met AI-gestuurde app-generatie, optimalisatie, geautomatiseerde kwaliteitscontroles en agents, beheerd volgens gecentraliseerde IT-standaarden, verhoogt Mentor (voorheen Project Morpheus genoemd) de productiviteit van ontwikkelaars. Ook zorgt het ervoor dat applicaties voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen.

'Generatieve softwarecyclus'

“De ‘generatieve softwarecyclus’ is hier. 93 procent van de beslissers heeft plannen om nog meer te investeren in AI-gedreven oplossingen, waardoor de productiviteit van ontwikkelaars en hun waardecreatie tot ongekende hoogten stijgt,” aldus Rosado. “Snelheid kan echter zorgen voor technical debt en veiligheidsproblemen als er niet zorgvuldig mee wordt omgegaan. Met OutSystems Mentor kunnen ontwikkelaars in een paar minuten full-stack applicaties ontwikkelen, zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit, veiligheid of het beheer. Mentor zorgt ervoor dat apps vanaf het begin goed worden gebouwd, wat de manier waarop software wordt ontwikkeld verandert.”

Mentor betekent een ‘shift-left’ benadering voor applicatieontwikkeling en stelt ontwikkelaars in staat eerder in het proces betrokken te zijn. Door te starten met discovery en rapid prototyping kunnen IT-teams ideeën valideren en hun eerste ontwerpen verfijnen voordat ze overgaan tot volledige ontwikkeling. Gebruikers beschrijven de app die ze nodig hebben of hun visie daarop en Mentor genereert een eerste versie met de user interface, het datamodel en de bijbehorende bedrijfslogica. Mentor combineert functies van het AI Mentor System met mogelijkheden van de OutSystems Developer Cloud (ODC).

IT-teams kunnen met Mentor functionele, schaalbare applicaties creëren met GenAI en daarbij de ontwikkeltijd verkorten. Mentor helpt met het aanpassen en ontwikkelen van applicaties met behulp van AI-suggesties, en maakt snelle iteraties mogelijk. Ook kunnen AI-agenten mogelijkheden in apps integreren zoals natuurlijke taalverwerking om digitale interacties menselijker te maken - zonder codering. IT-teams kunnen ook applicaties valideren en onderhouden met behulp van AI-gestuurde code reviews.

AI-strategie

OutSystems Mentor, dat eerder bekend stond als Project Morpheus, is onderdeel van de AI-strategie van OutSystems. Deze behelst het gebruik van generatieve AI om iteratieve applicatieontwikkeling te versnellen; het toepassen van generatieve AI voor het bouwen van applicaties en in de hele SDLC om de veiligheid, prestaties en flexibiliteit te verbeteren om uiteindelijk transformatie te versnellen. In tegenstelling tot traditionele codegeneratie met GenAI, overwint Mentor belangrijke uitdagingen zoals “dode” code, slechte codekwaliteit en gebrek aan transparantie en uitlegbaarheid. Het zorgt ervoor dat teams de controle behouden, de technical debt verminderen en het potentieel van AI-gestuurde softwareontwikkeling volledig benutten.

“De traditionele SDLC gaat ervan uit dat ideevorming, analyse, ontwerp en ontwikkeling moeten worden uitgevoerd door afzonderlijke gespecialiseerde rollen en stappen - maar AI kan en zal deze taken combineren tot een vloeiende creatieve handeling”, zo schreven John Bratincevic, Principal Analyst en Diego Lo Giudice, VP, Principal Analyst Forrester¹.

Geïnteresseerde ontwikkelaars en IT-leiders kunnen toegang tot Mentor aanvragen. De GenAI-gedreven app-generatie en app-bewerking van Mentor zijn begin 2025 breed beschikbaar.

Sophos All Colours BW 10-10-2024 tm 31-10-2024 ALSO BW tm 16-10-2024
Tanium BN+BW 8/10/2024 - 01/11/2024