Wouter Hoeffnagel - 15 oktober 2024

OCI Global rolt cloudversie SAP S/4HANA in week tijd uit

SAP S/4HANA Cloud Public Edition is door OCI Global in een week tijd geïmplementeerd voor zijn corporate functies. Deze intelligente software stelt het Nederlandse chemiebedrijf in staat om zijn interne processen te vereenvoudigen, de flexibiliteit te vergroten en de planning te optimaliseren voor een duurzame en efficiënte toekomst.

OCI Global rolt cloudversie SAP S/4HANA in week tijd uit image

OCI Global is wereldwijd actief in de productie van stikstof, methanol en waterstof, en zet zich in voor een schonere toekomst. De kernproducten van OCI spelen een cruciale rol in het decarboniseren van de energie-intensieve industrieën die de wereld vormgeven, voeden en aandrijven. De jaarlijkse productiecapaciteit van OCI Global bedraagt momenteel meer dan 13,5 miljoen ton aan waterstofgebaseerde producten, waaronder stikstofmeststoffen, methanol, biobrandstoffen, dieseluitlaatvloeistof en melamine.

OCI Fuse

Digitalisering speelt een cruciale rol in OCI Global’s streven naar een duurzamere en efficiëntere toekomst. Een belangrijke stap in deze reis was de vervanging van verouderde ERP-systemen door SAP S/4HANA Cloud Private Edition, een project dat OCI Fuse werd gedoopt. Dit bood OCI één geïntegreerd platform voor het hele bedrijf, met uniforme processen en één manier van werken. “Dankzij de uniforme data hebben we nu beter inzicht in onze bedrijfsvoering en kunnen we effectiever beslissingen nemen voor de toekomst”, vertelt Alex Rammal, Group IT Director bij OCI Global.

Voor de hoofdkantoorfuncties, die relatief klein zijn, bleek de geïmplementeerde S/4HANA-oplossing echter te groot en te complex. SAP S/4HANA in de public cloud bleek hiervoor een betere keuze. “We kenden SAP al en wilden graag een oplossing die aansluit op wat we al hadden”, verduidelijkt Paul Vaughan, Finance/IT Transformation Director bij OCI Global.

Implementatie in een week tijd

Nadat de keuze was gevallen op SAP S/4HANA Cloud Public Edition, nam OCI Global de beslissing om de implementatie binnen één week te voltooien. Deze ambitieuze doelstelling had een praktische reden. “Face-to-facecontact is bij zo’n project cruciaal, en voor een korte periode is het eenvoudiger om mensen bij elkaar in dezelfde ruimte te krijgen”, legt Rammal uit. “In het begin waren er misschien wat twijfels of we het gingen redden, maar al snel was iedereen ervan overtuigd dat we het binnen een week zouden halen.”

“Daarbij hielp het dat we bij de eerdere implementatie van SAP S/4HANA al veel voorbereidend werk hadden gedaan, onder andere wat betreft de standaardisatie van onze processen”, vervolgt Rammal. “We hebben die implementatie heel gestandaardiseerd gehouden, wat een groot voordeel is als je naar de public cloud gaat.”

Enterprise management layer

Een andere sleutel tot succes was de inzet van de enterprise management layer, een vooraf geconfigureerde template die standaard end-to-end bedrijfsprocessen biedt. “EML fungeert als een enterprise management layer voor de private cloud, waarmee we een pre-configuratie kregen die sterk lijkt op de public cloud”, legt Rammal uit. “We waren diep onder de indruk van hoe SAP EML ons proces versnelde.”

“Op dag 1 hebben we het systeem geconfigureerd met behulp van EML, en op dag 2 waren we al in staat om journals, data en masterdata in een live systeem in te voeren. Binnen één dag gingen we met een zeskoppig team van niets naar een systeem dat klaar was voor tests”, vult Vaughan aan. De SAP S/4HANA Migration Cockpit bleek eveneens een krachtige tool. “We konden API’s voor bijvoorbeeld balansen en kostenplaatsen in slechts een paar uur laden.”

'Het spel veranderd'

OCI Global is nu nog niet live met SAP S/4HANA in de public cloud, maar Vaughan heeft alle vertrouwen in het succes van de aankomende livegang. “SAP EML heeft het spel echt veranderd. Voorheen kwamen er tijdens tests altijd wel fouten aan het licht. Die waren er nu niet.”

De snelle en probleemloze implementatie bevestigt volgens Vaughan dat SAP S/4HANA ook zeer geschikt is voor kleine en middelgrote bedrijven. “Het is niet alleen een systeem voor grote ondernemingen. Het mooie is dat SAP S/4HANA met je mee kan groeien. De functionaliteit is er al, en kan eenvoudig worden uitgebreid als je de scope van je bedrijfsactiviteiten vergroot.”

“De public cloud biedt ons de flexibiliteit om te doen wat we willen, wat de strategische richting van het bedrijf ook is”, besluit Rammal. “De functionaliteit is altijd beschikbaar en aanpasbaar voor elke behoefte.”

Sophos All Colours BW 10-10-2024 tm 31-10-2024 Tanium BW 08/10/2024 - 01/11/2024
Freshworks BN + BW | Static Ad 9-7 | 14-10 tm 21-10