Wouter Hoeffnagel - 16 oktober 2024

'AI kan realisatie duurzame ontwikkelingsdoelen private sector versnellen'

De wereld bevindt zich op een kritiek punt in de aanpak van de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de Verenigde Naties, met nog slechts zes jaar tot de deadline van 2030. Een recent rapport van UN Global Compact en Accenture onthult dat slechts 17% van deze doelen momenteel op schema ligt, wat de noodzaak voor directe actie onderstreept. Generatieve AI wordt gezien als een belangrijke kans voor de private sector om deze doelen sneller te behalen; 97% van de wereldwijde besluitvormers beschouwt deze technologie als essentieel voor hun transformatie in de komende drie tot vijf jaar.

'AI kan realisatie duurzame ontwikkelingsdoelen private sector versnellen' image

In het rapport, getiteld "Generative AI for the Global Goals: The Private Sector’s Guide to Accelerating Sustainable Development with Technology," worden praktische richtlijnen geboden voor de verantwoorde inzet van generatieve AI met het oog op de SDG's. De bevindingen suggereren dat AI kan bijdragen aan het verbeteren van operationele efficiëntie, het stimuleren van innovatie en het vereenvoudigen van duurzaamheidsrapportages. Dit stelt bedrijven in staat om aanzienlijke stappen te zetten richting de doelstellingen voor 2030.

GenAI verantwoord inzetten

Sanda Ojiambo, CEO van UN Global Compact, benadrukt dat het verantwoord inzetten van generatieve AI cruciaal is om de SDG's sneller te bereiken. Ze wijst op de noodzaak om ethische en duurzame overwegingen in acht te nemen. Rob Knigge, Country Managing Director van Accenture Nederland, voegt toe dat succes met generatieve AI afhangt van verantwoord gebruik, waarbij vertrouwen en transparantie belangrijk zijn. Het rapport wijst ook op de risico's van onverantwoord gebruik van AI en roept bedrijven op om binnen een ethisch kader te werken, in lijn met de tien principes van UN Global Compact, die zich richten op mensenrechten, arbeidsrechten en milieubescherming.

Het rapport is hier beschikbaar.

Gartner BW tm 02-11-2024 ALSO BW tm 16-10-2024
Freshworks BN + BW | Static Ad 9-7 | 14-10 tm 21-10