Witold Kepinski - 18 oktober 2024

Bloei van AI-datacenters bedreigd door beschikbaarheid van stroom

De wereldwijde toename van AI en machine learning-ontwikkeling zorgt voor een snelle expansie in de datacentermarkt. Maar deze vooruitgang dreigt te worden belemmerd door stroombeperkingen en vertragingen in apparatuur. AI vereist grotere, complexere en energieverslindende datacenters om de intense technologische vraag te beheren, maar de toeleveringsketen en nationale elektriciteitsnetten hebben moeite om bij te blijven. Dit meldt Dutch Data Center Association (DDA).

Bloei van AI-datacenters bedreigd door beschikbaarheid van stroom image

De wereldwijde toename van AI en machine learning-ontwikkeling zorgt voor een snelle expansie in de datacentermarkt. Maar deze vooruitgang dreigt te worden belemmerd door stroombeperkingen en vertragingen in apparatuur. AI vereist grotere, complexere en energieverslindende datacenters om de intense technologische vraag te beheren, maar de toeleveringsketen en nationale elektriciteitsnetten hebben moeite om bij te blijven.

De jaarlijkse Data Centre Cost Index van het wereldwijde professionele dienstverlenende bedrijf Turner & Townsend analyseert de huidige gemiddelde kosten per watt voor de bouw van datacenters in 50 wereldwijde markten. Daarnaast worden de antwoorden van 250 marktleiders op een enquête gebruikt om trends in de datacentersector te identificeren.

Tokio opnieuw de duurste markt

De bovenkant van de kostenindex laat zien hoe kosten worden beïnvloed door beperkingen in goed presterende markten, waar de vraag groter is dan de beschikbare stroom, het aanbod van vaardigheden en materialen. Tokio is met US$ 14,3 per watt voor het tweede jaar op rij de duurste markt, met een tekort aan arbeidskrachten en nieuwe beperkingen op overwerk die druk blijven uitoefenen op de levering. Ondertussen is Singapore nu 's werelds meest energiebeperkte datacentermarkt en is gestegen naar de 2e plaats in de ranglijst, met US$ 13,8 per watt, van de 5e positie vorig jaar.

Deze worden gevolgd door langdurige hotspots zoals Zürich (US$ 13,3 per watt), Silicon Valley (US$ 12,8 per watt) en New Jersey (US$ 12,4 per watt) - die consistent in de top vijf van de index verschijnen. Deze volwassen markten die bekend staan ​​om industriële innovatie en technologie, zullen naar verwachting verdere groei zien naarmate de AI- en machine learning-revolutie doorzet.

Vijf nieuwe markten

Dit is het achtste jaar van de index en er zijn vijf nieuwe markten toegevoegd: Lagos, Helsinki, Lissabon, Cardiff en Bordeaux. Dit weerspiegelt het gevarieerde en groeiende aantal nieuwe doelen voor investeringen in datacenters. Gezien de beperkte bestaande supply chain-capaciteit in deze nieuwe markten, komen er verschillende de index binnen met hogere vergelijkende kosten dan verwacht, maar dit zal naar verwachting in de loop van de tijd stabiliseren. Lagos (gezamenlijk 6e met $ 12,0 per watt) is een voorbeeld hiervan - met kosten die worden aangestuurd door de noodzaak om veel van de arbeid en materialen te importeren.

De datacenterpijplijn in Scandinavische markten blijft ook sterk. Het koudere klimaat en de toegang tot hernieuwbare energiebronnen vormen een tegenwicht voor veelvoorkomende uitdagingen met betrekking tot koeling en netto nul. Toch heeft een hoge afhankelijkheid van een internationale toeleveringsketen en geïmporteerd talent kostenimplicaties. Oslo, Kopenhagen en Stockholm staan ​​nu respectievelijk op de 9e en gedeelde 10e plaats in de ranglijst. De concurrentie om expertise in toeleveringsketens zal de komende 24 maanden toenemen, aangezien datacenterontwikkelaars de Scandinavische markt betreden en concurreren met gevestigde hyperscalers om middelen. Tekorten aan vaardigheden zijn ook deels de reden voor de snelle stijging van Auckland van de 16e plaats in 2023 naar de gedeelde 6e plaats , aangezien het een beperkte toeleveringsketen en enig verlies van vaardigheden naar buurland Australië ziet.

Naast Kopenhagen en Stockholm staat Londen op de 10e plaats in de ranglijst met US$ 11,2 per watt. Het Verenigd Koninkrijk zal een steeds belangrijkere markt worden, aangezien investeringen worden gestimuleerd door de recente classificatie van datacenters als 'kritieke infrastructuur' door de Britse overheid.

'Activiteit op Europese markt blijft toenemen'

Conor Nugent, Europe Data Centre Cost Index Lead bij Turner & Townsend: “De activiteit op de Europese datacentermarkt is jaar op jaar blijven toenemen, met investeringen die in 2024 recordniveaus bereikten. Investeringen blijven stromen naar de traditionele markten van Frankfurt, Londen en Parijs, terwijl Dublin en Amsterdam een ​​afname in groei hebben gezien vanwege planning en stroombeperkingen. Andere regio's met aanzienlijke pijplijnen in 2025 en 2026 zijn de Scandinavische landen, Madrid en Milaan. Het Verenigd Koninkrijk is ook klaar om een ​​steeds belangrijkere speler te worden op de Europese datacentermarkt, aangezien de Britse overheid datacenters onlangs heeft geclassificeerd als "kritieke infrastructuur". Deze beleidswijziging viel samen met enkele belangrijke aankondigingen van datacenters gericht op het Verenigd Koninkrijk, zoals de investering van US$ 13 miljard van Blackstone in AI-datacenters in Northumberland.

Transacties beperkten zich niet tot ontwikkelingen op het gebied van datacenters. Er vonden ook grote fusies en overnames plaats, waarbij talloze op datacenters gerichte aannemers, adviesbureaus en leveranciers investeringen aantrokken.

CSA (Civil, Structural and Architectural) kosten zijn over het algemeen gestabiliseerd, maar MEP (Mechanical, Electrical and Plumbing) en OFCI (Owner Furnished Contractor Installed) elementen blijven hoog met beschikbaarheid van geschoolde arbeidskrachten en belangrijke materialen die belangrijke uitdagingen blijven. Koper- en aluminiumprijzen blijven hoog op metaalbeurzen vanwege de hoge wereldwijde vraag, en dit voedt veel aspecten van de prijsvolatiliteit van datacenters.”

Klik hier om het volledige rapport te lezen.

Sophos All Colours BW 10-10-2024 tm 31-10-2024 DIC Awards BW tm 28-10-2024
DIC Awards BN tm 28-10-2024