Witold Kepinski - 17 oktober 2024

Rabobank neemt beperkingen voor betaalinstellingen weg na gesprekken met ACM

Rabobank heeft toegangsbeperkingen voor betaalinstellingen weggenomen na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Een betaalinstelling zorgt ervoor dat winkeliers diverse betaalmogelijkheden kunnen aanbieden aan consumenten, zowel in de winkel als online. Verder kunnen consumenten via betaalinstellingen geld overmaken naar het buitenland. Betaalinstellingen hebben een zakelijke betaalrekening nodig bij een bank in Europa om toegang te krijgen tot het Europese betalingsverkeer.

Rabobank neemt beperkingen voor betaalinstellingen weg na gesprekken met ACM image

De ACM kreeg meldingen van betaalinstellingen die geen klant konden worden bij Rabobank. In de richtlijn betaaldiensten (PSD2) zijn regels opgenomen voor banken om betaalinstellingen deze toegang te geven. De ACM houdt toezicht hierop. Na gesprekken met de ACM heeft Rabobank haar beleid op onderdelen aangepast en toetredingsdrempels voor betaalinstellingen weggenomen.

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM: ,,Nieuwe betaalinstellingen moeten kunnen toetreden tot de betaalmarkt. Dat stimuleert concurrentie op de betaalmarkt en dat zorgt voor meer innovatie en meer keuzemogelijkheden voor consumenten en voor winkeliers.”

Toegang tot betaaldiensten

De ACM kreeg meerdere signalen van betaalinstellingen die van de Rabobank te horen kregen dat ze geen bankrekening konden openen. Daardoor konden zij geen betaaldiensten aanbieden. Na gesprekken met de ACM heeft de Rabobank haar toegangsbeleid voor betaalinstellingen op een aantal belangrijke punten aangepast. Zo zet Rabobank toegangsaanvragen van betaalinstellingen niet langer ‘on hold’. Ook stelt Rabobank geen onnodige financiële eisen en acceptatievoorwaarden meer, zoals hoge omzetdrempels. Daardoor krijgen bijvoorbeeld startups sneller toegang tot een betaalrekening. Rabobank heeft betaalinstellingen die eerder een toegangsaanvraag tot een betaalrekening deden op de hoogte gesteld van de aanpassingen in haar beleid.

De ACM wijst erop dat PSD2 geldt voor alle banken. Ook bij andere banken moet het beleid in lijn zijn met de PSD2.

Toezicht PSD2

PSD2 is de afkorting van de Herziene Richtlijn Betaaldiensten (Payment Services Directives II). Dit is een Europese Richtlijn die meer concurrentie en innovatie in het betalingsverkeer mogelijk maakt. Banken zijn zelf actief op deze markt maar moeten ook niet-bancaire spelers met een vergunning als ‘betaalinstelling’ toegang geven tot de achterliggende infrastructuur die nodig is om betaaldiensten te kunnen verlenen. Hierdoor hebben nieuwe bedrijven die toetreden op de betaalmarkt een kans om betaaldiensten aan winkeliers en consumenten aan te bieden. Dit leidt tot meer keuze voor winkeliers en uiteindelijk de consument.

Het toezicht van de ACM ziet op de toegang van betaalinstellingen tot betaalsystemen en op het verbod op het berekenen van toeslagen voor het gebruik van betaalmiddelen. Daarnaast houdt de ACM ook in deze sector toezicht op naleving van de mededingingsregels.

Tanium BW 08/10/2024 - 01/11/2024 DIC Awards BW tm 28-10-2024
DIC Awards BN tm 28-10-2024