Wouter Hoeffnagel - 18 oktober 2024

VS klagen twee mannen aan voor betrokkenheid bij Anonymous Sudan

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een aanklacht ingediend tegen twee Soedanese broers, Ahmed Salah en Alaa Salah, die verdacht worden de drijvende kracht te zijn achter de hacktivistengroep Anonymous Sudan. De aanklacht weerlegt eerdere speculaties die de groep in verband brachten met landen als Rusland of Iran, en stelt dat hun acties vooral gemotiveerd waren door de drang naar aandacht en roem. Dit brengt een nieuw licht op de activiteiten van de groep, die eerder werd gezien als onderdeel van geopolitieke belangen.

VS klagen twee mannen aan voor betrokkenheid bij Anonymous Sudan image

Tussen januari 2023 en maart 2024 voerde Anonymous Sudan wereldwijd Distributed Denial-of-Service (DDoS)-aanvallen uit. Hoewel de groep vaak beweerde anti-Israëlische, religieuze en Soedanese nationalistische motieven te hebben, blijkt nu dat hun primaire doel het trekken van media-aandacht was. Via Telegram claimden de broers verantwoordelijkheid voor hun aanvallen en gebruikten ze geavanceerde DDoS-technieken om ondanks beperkte middelen toch grote online diensten plat te leggen.

De cybersecurityfirma CrowdStrike speelde een belangrijke rol in het onderzoek en hielp het ministerie van Justitie bij het opsporen van de broers. In een blogpost heeft CrowdStrike vandaag meer uitleg gegeven over de werkwijze van Anonymous Sudan en de eerdere misverstanden rond hun vermeende banden met staatsgesteunde actoren gecorrigeerd. Meer informatie is hier beschikbaar.

Gartner BW tm 02-11-2024 Tanium BW 08/10/2024 - 01/11/2024
Freshworks BN + BW | Static Ad 9-3 | 14-10 tm 21-10