Wouter Hoeffnagel - 21 oktober 2024

ROVA meet ArcGIS effectiviteit van inzet voorlopers bij afvalinzameling

ROVA, een publieke dienstverlener voor afvalinzameling in 23 gemeenten in Midden- en Oost-Nederland, zet al jaren voorlopers in om de inhoud van mini-containers te controleren op vervuiling. Deze medewerkers checken of er ongewenste materialen in de containers zitten en hangen een kaart aan vervuilde containers, die vervolgens niet worden geleegd. In samenwerking met Wageningen University & Research (WUR) onderzocht ROVA of het gebruik van voorlopers effectief is in het terugdringen van vervuiling in pmd-afval (plastic, metaal en drankverpakkingen).

ROVA meet ArcGIS effectiviteit van inzet voorlopers bij afvalinzameling image

De voorlopers van ROVA gebruiken de tool ArcGIS Quick Capture om vervuiling snel en nauwkeurig op locatie te registreren. Ze noteren de vervuilingsgraad en maken indien nodig foto's van de vervuilde containers. Deze gegevens worden automatisch gekoppeld aan hun locatie en gedeeld via een digitaal dashboard, zodat andere afdelingen binnen ROVA, zoals het klantencontactcentrum, direct toegang hebben tot deze informatie. Dit zorgt ervoor dat het werk van de voorlopers inzichtelijk is voor collega’s die op basis van deze gegevens verdere actie kunnen ondernemen.

Duidelijk verschil in vervuilingsgraad

Uit het onderzoek blijkt dat er een duidelijk verschil is in de vervuilingsgraad tussen containers die door de voorlopers als vervuild zijn aangemerkt en de niet vervuilde containers. Ook op vrachtniveau is er een verschil van 14 procent in de vervuilingsgraad tussen vrachtwagens die door voorlopers zijn gecontroleerd en die niet zijn gecontroleerd. Dit bevestigt dat de inzet van voorlopers een effectief middel is om de kwaliteit van pmd-afval te verbeteren.

Marco 't Hoen, accountmanager bij Esri: “Bij snelle, eenvoudige en betrouwbare registratie van de bevindingen van voorlopers speelt goede locatiesoftware een grote rol. De inzichten die zijn opgedaan in het onderzoek zijn niet alleen nuttig voor ROVA, maar van grote waarde voor afvalverwerkers in heel Nederland. We zijn dan ook trots op de rol die Esri kan spelen bij het verkrijgen van inzichten die afvalinzamelaars en -verwerkers helpen om nog meer afval als grondstof te kunnen hergebruiken.”

Sophos All Colours BW 10-10-2024 tm 31-10-2024 DIC Awards BW tm 28-10-2024
Tanium BN+BW 8/10/2024 - 01/11/2024