Redactie - 20 oktober 2024

Benelux-bedrijven richten zich meer op dataprivacy en opkomende technologieën

Bedrijven in de Benelux zijn meer bezig met dataprivacy en investeren meer in opkomende technologie ten opzichte van de buurlanden. Maar we schatten onszelf lager in als het gaat om klaar zijn met de implementatie van AI.

Benelux-bedrijven richten zich meer op dataprivacy en opkomende technologieën image

IT-dienstverlener Kyndryl, een spin-off van IBM, bevroeg voor haar eerste Readiness Report zo’n 3.200 CEO’s, waaronder 200 uit de Benelux (waarvan ongeveer een derde in België). Het onderzoek richt zich specifiek op organisaties van enterprise-omvang.

Uit die bevraging komen een paar noemenswaardige cijfers, zeker in vergelijking met de rest van de wereld. Zo geeft 43 procent van de Benelux-bedrijfsleiders aan dat ze zichzelf klaar achten voor het investeren in opkomende technologieën. In Duitsland en het VK is dat respectievelijk 30 en 32 procent. Enkel in Frankrijk en Brazilië (beiden 42 procent) zit het resultaat in dezelfde grootorde.

Waar wel een uitdaging zit rond kunstmatige intelligentie is de beperkte vaardigheden van werknemers. ‘In de Benelux is een groot deel van de obstakels om op AI in te zetten gelinkt aan bezorgdheid om mensen te vinden met kennis van data science, data analytics, AI en automatisering. Beide zitten op 24 procent. Dat is hoger dan de bezorgdheid om mensen in cybersecurity te vinden’ (17 procent).

De grootste bezorgdheden onder de bevraagden in de Benelux zijn beleid en regelgeving (69 procent), gevolgd door cyberaanvallen (66 procent), milieu- en klimaatverstoring (66 procent), Macro-economische onzekerheid (66 procent) en de het gebrek aan vaardigheden of talent (66 procent). 27 procent van de respondenten in onze regio zegt onvoldoende voorbereid te zijn op cyberaanvallen.

Verouderde technologie

Hoewel we wel investeren in opkomende technologie, geeft 66 procent van de Benelux-respondenten aan dat hun organisatie moeite heeft met de technologische vooruitgang. Daarmee scoren we iets hoger dan het wereldwijd gemiddelde van 62 procent.

Ook verouderde technologie speelt daarin mee. Daar is het een bezorgdheid bij 62 procent van de bevraagden. Wereldwijd delen 52% van de bedrijfsleiders die bezorgdheid.

Opmerkelijk: Kyndryl zelf zegt op basis van eigen marktcijfers dat 44 procent van de infrastructuur tegen het einde van haar levensduur aanloopt, veel minder dan wat de bevraging suggereert. Die data komt uit haar eigen Kyndryl Bridge, een platform waar het systemen van klanten centraal beheert. Uiteraard zijn niet alle bevraagden klant voor Kyndryl Bridge, en beheert dat platform niet alle ICT van een organisatie.

Meer aandacht voor talent

Waar de Benelux verder nog verschilt is in hoe we omgaan met talent en vaardigheden. ‘Benelux organisaties plaatsen het investeren in hun werknemers en opleidingen een stuk hoger dan in de rest van de wereld. Ten opzichte van de buurlanden is dat 8 tot 14 procentpunt meer. 8 procent meer dan het wereldwijde gemiddelde. Dat illustreert wel dat menselijk kapitaal rond IT als een belangrijk onderdeel wordt gezien, zegt Vanderborght.

In samenwerking met Data News

Axians 12/11/2024 t/m 26/11/2024 BN+BW