OM onderzoekt hoe Telegram omgaat met verzoeken vanuit rechtelijke macht
Het Openbaar Ministerie onderzoekt in hoeverre Telegram gehoor geeft aan verzoeken vanuit de rechterlijk macht. Het onderzoek beslaat daarbij een breed scala aan strafbare feiten, variërend van online drugs- en wapenhandel tot terreur.
Dit meldt staatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid in reactie op Kamervragen. "Het Openbaar Ministerie doet samen met de politie momenteel breder onderzoek naar de mate waarin Telegram meewerkt aan Notice and Action-verzoeken, waartoe zij zelf via hun eigen website oproepen. Vooralsnog is uit het onderzoek van het Openbaar Ministerie naar voren gekomen dat Telegram Notice and Action-verzoeken niet honoreert, waarbij het gaat om het verzoek tot het verwijderen van divers strafbaar materiaal, waaronder bangalijsten", schrijft de staatssecretaris.
"Daarnaast wordt door het Openbaar Ministerie onderzocht of en in hoeverre Telegram (inmiddels) wel meewerkt aan bevelen tot het ontoegankelijk maken van content op basis van rechterlijke machtigingen. Dit omvat onder andere bevelen op basis van artikel 125p van het Wetboek van Strafvordering waarbij, na machtiging van de rechter-commissaris, een online aanbieder kan worden bevolen om inhoud ontoegankelijk te maken wanneer er sprake is van strafbare inhoud."
Staatssecretaris Coenradie: "Het onderzoek beslaat een breed scala aan verdenkingen van strafbare feiten, zoals de online handel in drugs en wapens, terreur en online materiaal van seksueel kindermisbruik. Afhankelijk van hoe het Openbaar Ministerie de uitkomsten van het onderzoek beoordeelt, worden vervolgacties overwogen. Het Openbaar Ministerie maakt per geval een afweging over vervolgstappen, rekening houdend met de beschikbare capaciteit en de omstandigheden van het geval."
Lees de volledige reactie van de staatssecretaris hier.