Wouter Hoeffnagel - 20 oktober 2024

Beveiliging van veel API's laat te wensen over

API’s zijn een essentieel onderdeel van de digitale transformatie en zorgen voor de verbinding tussen kritieke diensten en applicaties. Toch blijkt uit onderzoek van F5 dat de beveiliging van API’s nog te wensen overlaat. Minder dan 70% van de klantgerichte API’s is beveiligd met HTTPS, een basisvereiste voor veilige communicatie. Ter vergelijking: 90% van de websites maakt tegenwoordig gebruik van HTTPS, maar een derde van de API’s blijft achter, wat ze kwetsbaar maakt voor potentiële bedreigingen.

Beveiliging van veel API's laat te wensen over image

Het 2024 State of Application Strategy Report: API Security werpt licht op de huidige staat van API-beveiliging en legt de nadruk op grote beveiligingslacunes. Door de snelle groei van het aantal API’s in verschillende sectoren, wordt het steeds lastiger om deze adequaat te beschermen. Deze kwetsbaarheden kunnen leiden tot aanzienlijke veiligheidsrisico's die de bedrijfsvoering in gevaar brengen, vooral gezien het feit dat API's vaak communiceren met geavanceerde AI-services.

Gemiddeld 421 API's in gebruik

Volgens het rapport beheren organisaties gemiddeld 421 API's, voornamelijk gehost in publieke cloud-omgevingen. Ondanks de toename van API's is het beveiligingsmodel vaak beperkt tot het inkomende verkeer, terwijl uitgaand verkeer kwetsbaar blijft. Dit kan problematisch zijn, vooral nu API’s steeds vaker worden ingezet voor integraties met AI-platforms zoals OpenAI. Het rapport benadrukt dat API-beveiliging moet worden uitgebreid naar zowel inkomend als uitgaand verkeer.

Een van de redenen voor de beveiligingshiaten is de gesplitste verantwoordelijkheid voor API-beveiliging binnen organisaties. In veel bedrijven valt de beveiliging van API’s onder verschillende afdelingen: 53% plaatst het onder applicatiebeveiliging, terwijl 31% het afhandelt via API-managementplatformen. Dit leidt tot een gebrek aan een uniforme aanpak en vergroot de kans op beveiligingsproblemen.

'Maak beveiliging integraal onderdeel van levenscyclus'

Om de hiaten te dichten, beveelt het rapport aan om API-beveiliging integraal onderdeel te maken van de gehele levenscyclus van de API, van ontwerp tot implementatie. Door het vroeg in het proces in te bouwen, kunnen organisaties hun API’s en digitale diensten beter beschermen tegen toenemende bedreigingen. Lori MacVittie van F5 roept bedrijven op om hun beveiligingsstrategie te herzien om ervoor te zorgen dat AI en digitale services veilig kunnen functioneren.

Het 2024 State of Application Strategy Report: API Security is hier beschikbaar.

DIC Awards BW tm 28-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
DIC Awards BN tm 28-10-2024