Wouter Hoeffnagel - 19 oktober 2024

Sterke groei van AI-gebruik in diverse sectoren

Het gebruik van AI neemt sterk toe in diverse sectoren, met een duidelijke verschuiving richting datagestuurde besluitvorming en een steeds prominentere rol voor AI in bedrijfsstrategieën. Uit onderzoek van Databricks blijkt dat er aanzienlijke verschillen zijn tussen sectoren: de retailsector blinkt uit in snelle implementatie, terwijl de maakindustrie zich vooral richt op natuurlijke taalverwerking (NLP).

Sterke groei van AI-gebruik in diverse sectoren image

De retailsector is de meest efficiënte in AI-toepassing, waarbij 25% van de ontwikkelde modellen daadwerkelijk wordt geïmplementeerd. Deze snelheid is grotendeels te danken aan de sterke concurrentiedruk en hoge klantverwachtingen, die de adoptie van AI binnen de sector versnellen.

Veel experimenten in financiële sector

Veel experimenten vinden plaats binnen de financiële sector, waar gemiddeld 29 experimenten per model worden uitgevoerd. De efficiëntie van AI-implementatie is het afgelopen jaar echter verdrievoudigd. Deze nadruk op uitgebreide tests is ook zichtbaar in andere gereguleerde sectoren, zoals de gezondheidszorg, waar naleving van regelgeving essentieel blijft. In de gezondheidszorg wordt 69% van de Python-libraries ingezet voor NLP-toepassingen, een technologie die helpt bij het analyseren van klinische onderzoeken en het versnellen van medicijnontwikkeling.

De maakindustrie loopt voorop in het gebruik van API’s voor AI, met toepassingen zoals toeleveringsketenoptimalisatie, kwaliteitscontrole en verbetering van productie-efficiëntie. Daarnaast groeit het gebruik van NLP in deze sector explosief, met een stijging van 148%. Volgens Kevin Jonkergouw, RVP Benelux bij Databricks, wijst de snelle AI-adoptie in verschillende sectoren op een bredere transformatie in bedrijfsvoering. Organisaties die AI omarmen en een sterk Data Intelligence Platform inzetten, zullen waarschijnlijk hun concurrentiepositie versterken. Het "State of Data + AI Report 2024" van Databricks biedt meer inzicht in hoe bedrijven hun AI-transformatie vormgeven.

DIC Awards BW tm 28-10-2024 Tanium BW 08/10/2024 - 01/11/2024
Sophos All Colours BN + BW  10-10-2024 tm 31-10-024