Witold Kepinski - 21 oktober 2024

SURF: strategie voor gebruik van cloud diensten in onderwijs en onderzoek

Hoe benut je de mogelijkheden van de cloud optimaal, zonder verlies van zeggenschap en autonomie? SURF introduceert een nieuwe cloudstrategie om onderwijs- en onderzoeksinstellingen te helpen bij het veilig en verantwoord gebruiken van clouddiensten, met behoud van controle over je data.

SURF: strategie voor gebruik van cloud diensten in onderwijs en onderzoek image

De nieuwe strategie is ontwikkeld in nauwe samenwerking met SURF leden. “Dit is essentieel om de toekomst van onderwijs en onderzoek veilig te stellen,” zegt CEO a.i. Ron Augustus. “We willen instellingen helpen om de cloud optimaal te benutten, zonder dat ze daarbij zeggenschap en autonomie verliezen.”

Balans tussen innovatie en controle

Hoewel steeds meer instellingen commerciële clouddiensten inzetten, brengt dit ook uitdagingen met zich mee, zoals de afhankelijkheid van grote technologiebedrijven en het verlies van controle over waardevolle data. De Cloud Sourcing Strategie helpt instellingen bij het maken van bewuste keuzes, zodat zij een balans kunnen vinden tussen het gebruik van commerciële clouddiensten en het behoud van controle over hun eigen infrastructuur en data, aldus SURF.

Samenwerking voor toekomstbestendige cloudomgeving

SURF meldt dat het streeft naar een gelijke markt voor zowel Europese als Amerikaanse cloudleveranciers. Daarnaast moedigt SURF de samenwerking binnen de sector en met ketenpartners, leveranciers en de overheid aan om een veilige en toekomstbestendige cloudomgeving te creëren. Veel van de uitdagingen rondom cloudgebruik spelen immers niet alleen binnen het onderwijs en onderzoek, maar in de hele maatschappij, aldus SURF.

DIC Awards BW tm 28-10-2024 Tanium BW 08/10/2024 - 01/11/2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024