Witold Kepinski - 22 oktober 2024

Wereldwijde datacenter hausse aangewakkerd door AI en cloud computing

De wereld ervaart een ongekende toename in de bouw van datacenters, omdat bedrijven steeds meer vertrouwen op cloudgebaseerde services en kunstmatige intelligentie. Volgens een nieuw rapport van ABI Research zal het aantal public datacenters wereldwijd omhoogschieten van 5.697 in 2024 naar 8.410 in 2030.

Wereldwijde datacenter hausse aangewakkerd door AI en cloud computing image

De toenemende vraag naar datacenters wordt voornamelijk aangestuurd door de snelle adoptie van cloud computing en data-intensieve technologieën zoals generatieve AI. Naarmate bedrijven digitale transformaties ondergaan, hebben ze robuustere en schaalbare IT-infrastructuur nodig om hun activiteiten te ondersteunen. Dit heeft geleid tot een toename van de vraag naar zowel colocatie- als hyperscale-datacenters.

Hoewel de regio Azië-Pacific momenteel de hoogste concentratie datacenters heeft, gevolgd door Europa en Noord-Amerika, wordt verwacht dat de groei meer uitgesproken zal zijn in regio's zoals Azië-Pacific, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten. Factoren zoals overheidsregelgeving, beschikbaar land en energiekosten beïnvloeden de locatie van deze faciliteiten.

Hyperscale dominantie

Hyperscale-providers, waaronder Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure en Google Cloud Platform, investeren fors in het uitbreiden van hun wereldwijde voetafdruk. Deze bedrijven bouwen enorme datacenters om te voldoen aan de groeiende vraag naar cloudservices. Het rapport voorspelt dat hyperscale-datacenters tegen 2030 een groter deel van de totale markt zullen uitmaken.

Belangrijkste conclusies uit het rapport:

  • Groei van colocatie: Naar verwachting zal het aantal colocatiedatacenters de komende tien jaar aanzienlijk toenemen, vanwege de behoefte aan flexibele en schaalbare IT-oplossingen.
  • Uitbreiding op hyperschaal: hyperschaalproviders investeren fors in de bouw van nieuwe datacenters, vooral in de regio Azië-Pacific.
  • Data-intensieve toepassingen: de opkomst van AI en andere data-intensieve toepassingen zorgt voor een toenemende vraag naar grotere en krachtigere datacenters.
  • Regionale verschillen: Noord-Amerika en Europa blijven dominante markten, maar andere regio's ervaren een snelle groei.

Naarmate de wereld steeds meer met elkaar verbonden raakt, zullen datacenters een cruciale rol spelen in de ondersteuning van digitale economieën. De aanhoudende groei van deze industrie zal verstrekkende gevolgen hebben voor bedrijven, overheden en de maatschappij als geheel.

Lees hier het onderzoek.

Vertiv BW 17-10 tm 31-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Freshworks BN + BW | Static Ad 9-4 | 21-10 tm 28-10