Redactie - 22 oktober 2024

De top 10 strategische techtrends voor 2025 volgens Gartner

Gartner deelt de tien belangrijkste strategische technologische trends die organisaties in 2025 moeten verkennen. De belangrijkste strategische technologische trends van dit jaar omvatten AI-imperatieven en -risico's, nieuwe grenzen van computing en synergie tussen mens en machine. Door deze trends te volgen kunnen IT-leiders de toekomst van hun organisaties vormgeven met verantwoorde en ethische innovatie, meldt Gartner.

De top 10 strategische techtrends voor 2025 volgens Gartner image

De belangrijkste strategische technologische trends voor 2025 zijn:

Agentic AI

Agentic AI-systemen plannen en ondernemen autonoom acties om door de gebruiker gedefinieerde doelen te behalen. Agentic AI biedt de belofte van een virtueel personeelsbestand dat menselijk werk kan ontlasten en aanvullen. Gartner voorspelt dat in 2028 ten minste 15% van de dagelijkse werkbeslissingen autonoom zal worden genomen via agentic AI, ten opzichte 0% in 2024. De doelgerichte mogelijkheden van deze technologie zullen aanpasbare softwaresystemen opleveren die een breed scala aan taken kunnen voltooien.

Agentic AI heeft het potentieel om de wens van CIO's om de productiviteit in de hele organisatie te verhogen, te realiseren. Deze motivatie drijft zowel ondernemingen als leveranciers om de technologie en praktijken te verkennen, te innoveren en te vestigen die nodig zijn om deze agentschap op een veilige en betrouwbare manier te leveren.

AI Governance Platforms

AI Governance Platforms maken deel uit van Gartner's evoluerende AI Trust, Risk and Security Management (TRiSM)-framework waarmee organisaties de juridische, ethische en operationele prestaties van hun AI-systemen kunnen beheren. Deze technologische oplossingen hebben de mogelijkheid om beleid te creëren, beheren en af ​​te dwingen voor verantwoord AI-gebruik, uit te leggen hoe AI-systemen werken en transparantie te bieden om vertrouwen en verantwoording op te bouwen.

Gartner voorspelt dat organisaties die uitgebreide AI Governance Platforms implementeren in 2028 40% minder AI-gerelateerde ethische incidenten zullen ervaren in vergelijking met organisaties zonder dergelijke systemen.

Desinformatiebeveiliging

Desinformatiebeveiliging is een opkomende categorie technologie die systematisch vertrouwen onderscheidt en streeft naar methodologische systemen om integriteit te waarborgen, authenticiteit te beoordelen, impersonatie te voorkomen en de verspreiding van schadelijke informatie te volgen. Gartner voorspelt dat 50% van de ondernemingen in 2028 producten, services of functies zal gaan gebruiken die specifiek zijn ontworpen om desinformatiebeveiligingsgevallen aan te pakken, tegenover minder dan 5% nu.

De brede beschikbaarheid en geavanceerde staat van AI- en machine learning-tools die worden gebruikt voor duistere doeleinden, laat naar verwachting het aantal desinformatie-incidenten tegen ondernemingen toenemen. Als dit niet wordt aangepakt, kan desinformatie aanzienlijke en blijvende schade aanrichten bij elke organisatie.

Postquantumcryptografie

Postquantumcryptografie biedt gegevensbescherming die bestand is tegen de risico's van decryptie van quantumcomputing. Naarmate de ontwikkelingen op het gebied van quantumcomputing de afgelopen jaren zijn gevorderd, wordt verwacht dat er een einde komt aan verschillende soorten conventionele cryptografie die veel worden gebruikt. Het is niet eenvoudig om van cryptografiemethode te wisselen, dus organisaties moeten een langere doorlooptijd hebben om zich voor te bereiden op adequate bescherming van alles wat gevoelig of vertrouwelijk is.

Gartner voorspelt dat de vooruitgang in quantumcomputing in 2029 de meeste conventionele asymmetrische cryptografie onveilig maakt om te gebruiken.

Ambient Invisible Intelligence

Ambient invisible intelligence wordt mogelijk gemaakt door ultra-low cost, kleine smart tags en sensoren die grootschalige betaalbare tracking en sensing leveren. Op de lange termijn zal ambient invisible intelligence een diepere integratie van sensing en intelligence in het dagelijks leven mogelijk maken.

Tot 2027 zullen vroege voorbeelden van ambient invisible intelligence zich richten op het oplossen van directe problemen, zoals het controleren van winkelvoorraden of logistiek van bederfelijke goederen, door goedkope, realtime tracking en sensing van artikelen mogelijk te maken om de zichtbaarheid en efficiëntie te verbeteren.

Energiezuinige computing

IT heeft op veel manieren invloed op duurzaamheid en in 2024 is de belangrijkste overweging voor de meeste IT-organisaties hun CO2-voetafdruk. Rekenintensieve applicaties zoals AI-training, simulatie, optimalisatie en mediarendering leveren naar verwachting de grootste bijdrage aan de CO2-voetafdruk van organisaties, omdat ze de meeste energie verbruiken.

Er wordt verwacht dat vanaf eind 2020 verschillende nieuwe computertechnologieën, zoals optische, neuromorfische en nieuwe versnellers, opduiken voor speciale taken zoals AI en optimalisatie die aanzienlijk minder energie verbruiken.

Hybride computing

Er blijven nieuwe computerparadigma's opduiken, waaronder centrale verwerkingseenheden, grafische verwerkingseenheden, edge, applicatiespecifieke geïntegreerde schakelingen, neuromorfische en klassieke kwantum-, optische computerparadigma's. Hybride computing combineert verschillende computer-, opslag- en netwerkmechanismen om computationele problemen op te lossen. Deze vorm van computing helpt organisaties problemen te onderzoeken en op te lossen, waardoor technologieën, zoals AI, verder kunnen presteren dan de huidige technologische grenzen. Hybrid computing zal worden gebruikt om zeer efficiënte transformatieve innovatieomgevingen te creëren die effectiever presteren dan conventionele omgevingen.

Ruimtelijk computergebruik

Ruimtelijk computergebruik verbetert de fysieke wereld digitaal met technologieën zoals augmented reality en virtual reality. Dit is het volgende niveau van interactie tussen fysieke en virtuele ervaringen. Het gebruik van ruimtelijk computergebruik zal de effectiviteit van organisaties in de komende vijf tot zeven jaar vergroten door gestroomlijnde workflows en verbeterde samenwerking.

Gartner voorspelt dat ruimtelijk computergebruik tegen 2033 groeit tot $ 1,7 biljoen, een stijging ten opzichte van $ 110 miljard in 2023.

Polyfunctionele robots

Polyfunctionele machines hebben de mogelijkheid om meer dan één taak uit te voeren en vervangen taakspecifieke robots die speciaal zijn ontworpen om herhaaldelijk één enkele taak uit te voeren. De functionaliteit van deze nieuwe robots verbetert de efficiëntie en biedt een snellere ROI. Polyfunctionele robots zijn ontworpen om te werken in een wereld met mensen, wat zorgt voor een snelle implementatie en eenvoudige schaalbaarheid.

Gartner voorspelt dat in 2030 80% van de mensen dagelijks met slimme robots in aanraking zal komen, tegen minder dan 10% nu.

Neurologische verbetering

Neurologische verbetering verbetert de cognitieve vermogens van mensen met behulp van technologieën die hersenactiviteit lezen en decoderen. Deze technologie leest de hersenen van een persoon door gebruik te maken van unidirectionele brein-machine-interfaces of bidirectionele brein-machine-interfaces (BBMI's). Dit heeft een enorm potentieel op drie hoofdgebieden: menselijke bijscholing, next-generation marketing en prestaties. Neurologische verbetering zal de cognitieve vermogens verbeteren, merken in staat stellen te weten wat consumenten denken en voelen, en de neurale vermogens van mensen verbeteren om resultaten te optimaliseren.

Gartner voorspelt dat tegen 2030 30% van de kenniswerkers zal worden versterkt door en afhankelijk zal zijn van technologieën zoals BBMI's (zowel door werkgevers als door zichzelf gefinancierd) om relevant te blijven met de opkomst van AI op de werkplek, tegen minder dan 1% in 2024.

De belangrijkste strategische technologische trends van dit jaar benadrukken de trends die de komende 10 jaar voor aanzienlijke ontwrichting en kansen voor CIO's en andere IT-leiders zullen zorgen. Gartner-klanten kunnen meer lezen in het Gartner Special Report "Top Strategic Technology Trends for 2025."

Gartner BW tm 02-11-2024 Vertiv BW 17-10 tm 31-10-2024
Sophos All Colours BN + BW  10-10-2024 tm 31-10-024