Wouter Hoeffnagel - 22 oktober 2024

SURF host Europese kwantumcomputer

SURF gaat een Europese kwantumcomputer hosten in Nederland. De kwantumcomputer komt op Amsterdam Science Park te staan, direct naast de nationale supercomputer Snellius. SURF koppelt beide systemen aan elkaar, en creëert zo een hybride combinatie van een kwantum- en traditionele supercomputer. Het systeem wordt beschikbaar voor studenten, onderzoekers en bedrijven.

SURF host Europese kwantumcomputer image

De nieuwe kwantumcomputer wordt mede mogelijk gemaakt door financiering vanuit het Europese EuroHPC-programma, waardoor Nederland onderdeel wordt van de EuroHPC Quantum-HPC infrastructuur. Deze stap verstevigt de positie van Nederland als koploper op het gebied van kwantumtechnologie. Ron Augustus, voorzitter van de Raad van Bestuur van SURF, benadrukt het belang van deze ontwikkeling: "Met deze baanbrekende technologie geven we onderzoekers en studenten toegang tot nieuwe mogelijkheden en versterken we de Nederlandse positie in de kwantumtechnologie."

De kwantumcomputer maakt gebruik van semiconducter qubits, een technologie die nog niet eerder op deze schaal is toegepast. Het grote voordeel van semiconducter qubits is dat deze goed aansluiten bij de bestaande halfgeleiderindustrie, waardoor de technologie gemakkelijker kan worden opgeschaald. Het project is het resultaat van een brede samenwerking, waarbij SURF samenwerkt met onder andere de Universiteit Antwerpen, de Technische Universiteit Delft, en het Nationaal Instituut voor Subatomaire Fysica Nikhef, om de adoptie van kwantumtechnologie in verschillende sectoren verder te stimuleren.

Sophos All Colours BW 10-10-2024 tm 31-10-2024 DIC Awards BW tm 28-10-2024
Specops Software 22/10 t/m 5/11 BN+BW