Wouter Hoeffnagel - 24 oktober 2024

Productiebedrijf van Blade Runner 2049-film klaagt Tesla en Elon Musk aan

Tesla en topman Elon Musk zijn aangeklaagd door productiebedrijf Alcon Entertainment, betrokken bij de productie van de film Blade Runner 2049. Aanleiding is het gebruik van AI-gegenereerde beelden bij de lancering van de Cybercab, een conceptvoertuig dat Tesla onlangs presenteerde. Het bedrijf stelt dat deze beelden te veel overeenkomsten vertonen met Blade Runner 2049.

Productiebedrijf van Blade Runner 2049-film klaagt Tesla en Elon Musk aan image

Dit meldt Associated Press. De Cybercab is gepresenteeerd op 10 oktober tijdens een event bij de Warner Bros studio in het Californische Burbank. Musk hield daarbij een toespraak, waarin verwees naar Blade Runner. Ook toonde hij een afbeelding van een man in een lange jas die uitkijkt over een oranje-getinte stad die in puin ligt. 

'Geen toestemming gegeven'

Alcon Entertainment stelt in zijn aanklacht dat het beeld veel lijkt op een belangrijke scene uit de film, waarin hoofdrolspeler Ryan Gosling in het verlate Las Vegas aankomt. Het bedrijf stelt geen toestemming te hebben gegeven voor het gebruik van het beeld, en stelt dat Tesla daarom zijn auteursrecht heeft geschonden. Ook stelt Alcon Entertainment dat Tesla slechts enkele uren voor de aanvang van het event toestemming heeft gevraagd voor het gebruik van beelden uit de film.

Naast Tesla en Musk is ook Warner Bros, dat het event heeft gehost, aanklacht door Alcon Entertainment. Zowel Tesla, Musk als Warner Bros hebben nog niet gereageerd op de aanklacht.

Tesla heeft nog niet gereageerd op de aanklacht.

Tanium BW 08/10/2024 - 01/11/2024 Vertiv BW 17-10 tm 31-10-2024
Specops Software 22/10 t/m 5/11 BN+BW