Witold Kepinski - 24 oktober 2024

VNG pleit voor sterkere aanpak cybercrime en meer steun voor gemeenten

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) roept op tot een intensievere aanpak van cybercrime en meer steun voor gemeenten in deze strijd. In een brief aan de Tweede Kamer, voorafgaand aan het debat over cybercrime op 23 oktober, benadrukt de VNG het belang van een betere samenwerking tussen gemeenten, politie en Openbaar Ministerie.

VNG pleit voor sterkere aanpak cybercrime en meer steun voor gemeenten image

Vicieuze cirkel doorbreken

Hoewel het kabinet in 2025 hogere straffen wil instellen voor bepaalde cybercrime-feiten, is volgens de VNG repressie alleen niet voldoende. "Met alleen repressie pak je cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit niet aan," aldus de VNG. De organisatie wijst erop dat jaarlijks miljoenen Nederlanders slachtoffer worden van online criminaliteit, maar dat slechts een klein deel aangifte doet. Dit komt onder andere door schaamte en een lage pakkans.

Meer aandacht voor lokale aanpak

Gemeenten spelen een cruciale rol in de aanpak van cybercrime, stelt de VNG. Ze staan immers het dichtst bij de inwoners en ondernemers. De VNG pleit daarom voor meer financiële middelen voor gemeenten om lokale initiatieven op het gebied van cyberweerbaarheid te kunnen uitvoeren. Daarnaast is het van belang dat gemeenten een betere informatiepositie krijgen, zodat ze gerichter kunnen optreden tegen cybercriminelen.

Belangrijkste punten uit de brief:

  • Doorbreken vicieuze cirkel: Meer samenwerking tussen gemeenten, politie en OM is nodig om de vicieuze cirkel van cybercrime te doorbreken.
  • Versterken aanpak: De aanpak van cybercrime moet worden versterkt, waarbij niet alleen repressie maar ook preventie een belangrijke rol speelt.
  • Verhogen meldingsbereidheid: Er moet meer worden gedaan om slachtoffers van cybercrime aan te moedigen aangifte te doen. De VNG pleit voor uitbreiding van meldplatforms zoals ProCom.
  • Meer steun voor gemeenten: Gemeenten hebben meer financiële middelen nodig om lokale initiatieven op het gebied van cyberweerbaarheid te kunnen uitvoeren.

De VNG roept het kabinet, de politie en het Openbaar Ministerie op om meer prioriteit te geven aan de rol van gemeenten in de strijd tegen cybercrime.

Outpost24 17/12/2024 t/m 31/12/2024 BN + BW