Redactie - 24 oktober 2024

Linus Torvalds bevestigt verwijdering Russische maintainers

De maker van Linux, Linus Torvalds, heeft woensdag bevestigd dat vorige week ongeveer een dozijn kernel maintainers die geassocieerd worden met Rusland zijn verwijderd.

Linus Torvalds bevestigt verwijdering Russische maintainers image

Op 18 oktober publiceerde Linux kernel-ontwikkelaar Greg Kroah-Hartman een bericht op de Linux kernel mailinglist waarin hij aangaf dat een handvol Linux-ontwikkelaars uit het MAINTAINERS-bestand waren verwijderd zo meldt The Register.

Zijn verklaring was vaag. "Verwijder enkele vermeldingen vanwege verschillende nalevingsvereisten," schreef Kroah-Hartman. "Ze kunnen in de toekomst terugkomen als er voldoende documentatie wordt verstrekt."

Deelnemers aan de mailinglijst vroegen om verdere uitleg over de verwijderde namen, die allemaal Russisch lijken te zijn en waarvan de meeste zijn geassocieerd met een Russisch (.ru) e-mailadres. Rusland staat momenteel onder Amerikaanse overheidssancties in verband met de invasie van Oekraïne in februari 2022 en andere zorgen.

Degenen die van de maintainerlijst zijn verwijderd, beheerden verschillende Linux-drivers die interoperabiliteit bieden met hardware van leveranciers zoals Acer en Cirrus Logic.

Telindus Proximus banner 1 22-10 t/m 27-10 Gartner BW tm 02-11-2024
Freshworks BN + BW | Static Ad 9-4 | 21-10 tm 28-10