Witold Kepinski - 26 oktober 2024

Rijksoverheid waarschuwt burgers zich voor te bereiden op cyberaanval

De Nederlandse Rijksoverheid biedt informatie naar aanleiding van een toegenomen (digitale) dreiging:" Onze vrijheid, manier van leven en democratische rechtsstaat staan onder druk. Door de veranderende geopolitieke situatie neemt ook de dreiging tegen Nederland toe. Het kan dan gaan om cyberaanvallen, sabotage vanuit het buitenland of een grootschalige storing. Dit heeft veel impact: treinen rijden niet, mensen kunnen niet pinnen, ziekenhuizen moeten draaien op noodvoorziening en eten bederft omdat koelingen niet meer werken."

Rijksoverheid waarschuwt burgers zich voor te bereiden op cyberaanval image

De Rijksoverheid meldt: 'De overheid bereidt zich voor, maar verwacht ook in toenemende mate van inwoners dat ze zich beter gaan voorbereiden op de gevolgen van een mogelijke ramp of incident. Informatie over hedendaagse dreigingen is gebundeld in het nieuwe webdossier ‘Dreiging in Nederland’ op de website van de Rijksoverheid. Op de website ‘Denk vooruit’ wordt concreet handelingsperspectief geboden om je beter voor te bereiden op de dreigingen.

Weerbaarheid

Lange tijd leefden we in vrede en vrijheid, maar die tijd is veranderd. De samenleving staat voor veel uitdagingen. De kans dat er een grootschalig en/of moedwillig incident komt, is groot. Dat kan grote gevolgen hebben, bijvoorbeeld een langdurige uitval van elektriciteit of een periode waarin er geen water uit de kraan komt. Door samen goed voorbereid te zijn, kan Nederland de gevolgen beter aan. Ook zorgt een goede voorbereiding ervoor dat we minder aantrekkelijk zijn als potentieel doelwit.

De overheid bereidt zich goed voor, maar er wordt steeds meer verwacht van de samenleving. Iedereen moet zijn weerbaarheid vergroten: overheden, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en inwoners. Hieronder valt bijvoorbeeld het in huis halen van een noodpakket, waarmee mensen zich de eerste 48 uur na een ramp kunnen redden. Want hulp kan meestal niet meteen ter plaatse zijn, helemaal niet met incidenten op grote schaal.

Informatie gebundeld

Op ‘Denk vooruit’ staan concrete handelingsperspectieven voor inwoners om zich voor te bereiden op een crisis of ramp. In het nieuwe webdossier op Rijksoverheid.nl ‘Dreiging in Nederland’ staat alle informatie over militaire en hybride dreigingen in Nederland gebundeld. Hybride dreigingen zijn dreigingen waarin een mix van activiteiten en instrumenten samenkomen. Daarom is het ook nodig om dit soort dreigingen op een geïntegreerde manier te bestrijden, uiteenlopend van economie en handel, tot veiligheid en onderwijs.'

Outpost24 17/12/2024 t/m 31/12/2024 BN + BW