Wouter Hoeffnagel - 08 november 2024

Provincie, universiteiten en BOM zetten in op supercomputing in Brabant

De provincie Noord-Brabant, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en Tilburg University gaan onderzoeken hoe ze geavanceerde rekenkracht beschikbaar kunnen maken voor bedrijven en instellingen in Brabant. De focus ligt daarbij op toepassingen in kunstmatige intelligentie (AI) en Big Data. Voor het starten van de verkenning is door de betrokken partijen een intentieverklaring ondertekend.

Provincie, universiteiten en BOM zetten in op supercomputing in Brabant image

Supercomputing speelt een essentiële rol bij complexe vraagstukken zoals kankeronderzoek, het oplossen van netcongestie en de inzet van autonome robots. Deze rekenkracht ondersteunt innovaties die voor bedrijven van cruciaal belang zijn om ingewikkelde problemen op te lossen en technologische doorbraken te realiseren.

Van strategisch belang

Supercomputing is van strategisch belang voor Brabant als innovatieve en economisch sterke regio. De technologie biedt rekenkracht voor snelgroeiende toepassingen zoals AI en Big Data en helpt Brabant aantrekkelijker te maken voor innovatieve bedrijven en talent.

De samenwerking tussen de provincie, BOM, TU/e en Tilburg University richt zich op het toegankelijk maken van hoogwaardige supercomputingfaciliteiten voor bedrijven in de regio. Het plan is gebaseerd op de nieuwe modulaire supercomputer van de TU/e, mogelijk met uitbreiding afhankelijk van de verkenningsresultaten.

Intentieverklaring

Tijdens de AI Summit Brainport in Eindhoven tekenden Martijn van Gruijthuijsen (provincie Noord-Brabant), Brigit van Dijk – van de Reijt (BOM), Patrick Groothuis (TU/e) en Wilma de Koning (Tilburg University) de intentieverklaring. De ondertekening luidt de start van de verkennende fase in, waarin de partijen met bedrijven onderzoeken hoe supercomputing optimaal kan worden vormgegeven en geïmplementeerd. Het uiteindelijke doel is een samenwerkingsovereenkomst en een concreet plan voor brede toegang tot geavanceerde rekenkracht in de regio.

De provincie Noord-Brabant neemt een ondersteunende en mogelijk financierende rol op zich binnen deze samenwerking. BOM draagt haar netwerk en expertise bij om de adoptie van supercomputing te stimuleren en een sterk ecosysteem op te bouwen. TU/e zet haar kennis van grootschalige rekenprocessen in en onderzoekt opties voor uitbreiding van haar supercomputingfaciliteiten. Tilburg University helpt bedrijven bij het verantwoord en effectief inzetten van deze rekenkracht, met aandacht voor ethische, juridische en sociale vraagstukken.