Witold Kepinski - 08 november 2024

Verduurzaming-strategieën gebouwen door slimme materiaalkeuzes en ontwerp

Gebouwen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 40% van het wereldwijde energieverbruik en voor ongeveer een derde van de totale broeikasgasuitstoot. Hoewel er in de sector al veel aandacht is voor het verminderen van operationeel energieverbruik, blijft de impact van de materialen die worden gebruikt tijdens de bouw vaak onderbelicht.

Verduurzaming-strategieën gebouwen door slimme materiaalkeuzes en ontwerp image
Om ontwerpers, beleidsmakers en de bouwsector bewust te maken van het belang van duurzame keuzes in de ontwerpfase, heeft het Schneider Electric Sustainability Research Institute recentelijk onderzoek gedaan naar de milieubelasting van gebouwen. Het onderzoek richt zich specifiek op de impact van bouwmaterialen, zoals staal, beton en cement, die een groot deel van de zogeheten "embodied impacts" vormen. Oftewel de milieu-impact die ontstaat tijdens de productie, het transport en de verwerking van deze materialen.

Dit zijn de belangrijkste bevindingen:

  1. Efficiënt materiaalgebruik en gerecycled materiaal zijn bewezen effectieve strategieën om de milieu-impact van gebouwen te verminderen. Voor elke 1% implementatie van deze strategie wordt de broeikasgasuitstoot, het waterverbruik, het fossiele brandstofverbruik en de ecotoxiciteit met 0,7-0,8% verminderd.
  2. De materialen staal, cement, beton en bakstenen dragen significant bij aan de milieu-impact van gebouwen. Door deze materialen efficiënter te gebruiken en recyclingstrategieën in te zetten is er een grotere kans op significante reducties in de totale milieubelasting.
  3. Er is een sterke samenhang tussen water-, energie-, koolstof- en ecotoxiciteit-impact. Aanpak van één van deze categorieën, zoals bijvoorbeeld het terugbrengen van koolstof-impact, leidt vaak ook tot verbeteringen op het gebied van waterverbruik en ecotoxiciteit.
  4. Houtsubstitutie laat verschillende resultaten zien op het gebied van milieu-impact. Het verlaagt de broeikasgasuitstoot met 0,28% per procent toepassing, maar kan in sommige gevallen de ecotoxiciteit met 0,41% verhogen. Houtsubstitutie houdt in dat traditionele bouwmaterialen zoals staal, beton of cement worden vervangen door hout in de constructie van gebouwen. Dit benadrukt het belang van zorgvuldige afwegingen bij het kiezen van bouwmaterialen, om zowel de voordelen als mogelijke nadelen in kaart te brengen.

Door te kiezen voor efficiënter materiaalgebruik, gerecycled materiaal en bewuste materiaalkeuzes, kunnen ontwerpers en beleidsmakers aanzienlijke vooruitgang boeken richting duurzame gebouwen. Lees het volledige rapport hier.

Fundaments BW 31-10-2024 tm 15-11-2024 Telindus Proximus banner 4 6-11 tm 12-11