Weheat kiest voor SAP S/4HANA Cloud Public Edition
Scale-up Weheat heeft een duidelijk doel voor ogen: in 2030 de grootste warmtepompleverancier van Europa zijn. Om die ambitie waar te maken, koos Weheat voor SAP S/4HANA Cloud Public Edition als platform voor schaalbare groei. Met het GROW with SAP-programma en partner McCoy heeft het jonge bedrijf een solide basis gelegd voor efficiënte en duurzame expansie.
Het ontstaan van het Brabantse Weheat - een onderdeel van Wefabricate - vertoont volgens CEO & Co-Founder Martijn van de Ven duidelijke parallellen met Tesla. “Tesla begon met een blanco vel papier en stelde de vraag: hoe moet een elektrische auto eruitzien? Vanaf dag één hebben ze het radicaal anders aangepakt, zoals het plaatsen van een groot scherm in het midden van het dashboard voor een optimale user experience, in plaats van de knoppen die tot dan toe gangbaar waren.”
“De user experience is voor ons het startpunt bij de ontwikkeling van nieuwe producten”, benadrukt Van de Ven. Vanuit die filosofie heeft Weheat ook zijn warmtepompen ontworpen, beginnend met een blanco vel papier. “Prima dat de grote spelers het op hun manier doen, maar wij doen het anders.” Het resultaat is onder andere de Blackbird, een opvallende warmtepomp met een plat ontwerp die discreet op het dak kan liggen en daardoor nauwelijks zichtbaar is.
Slimme technologie voor comfort
Weheat positioneert zijn warmtepompen als de slimste ter wereld. Deze slimheid is volgens Van de Ven nodig om zorgen bij gebruikers weg te nemen. “Er heerst angst in de markt. Een warmtepomp is goed voor het milieu, maar kan ik hier mijn huis wel comfortabel mee warm krijgen? Hoe weet ik zeker dat de pomp goed functioneert? Veel mensen zijn nog onwetend over hoe een warmtepomp precies werkt.”
“Een warmtepomp moet een naadloos onderdeel zijn van het huishouden, zonder in te leveren op comfort”, legt Van de Ven uit. “Met onze AI-gedreven technologie zorgen we ervoor dat je huis efficiënt verwarmd wordt, zonder dat je hier zelf over hoeft na te denken. Onze algoritmes monitoren voortdurend het energieverbruik en passen zich aan op basis van het gedrag en de warmtebehoefte van de bewoners, zodat je het hele jaar door comfortabel woont en bespaart op energiekosten.”
Schalen vanaf dag één
Inmiddels heeft Weheat vier modellen in het assortiment, waaronder de Flint P40, die interessant is voor huishoudens met een beperkt budget. “Wij vinden dat een warmtepomp voor iedereen beschikbaar moet zijn”, merkt Van de Ven op. De scale-up kijkt daarbij verder dan Nederland. “Ons doel is om voor 2030 de grootste warmtepompleverancier van Europa te zijn. We zien dat de vraag in het buitenland snel toeneemt.”
Volgens Van de Ven moet een startend bedrijf vanaf dag één nadenken over die groei en de schaalbaarheid van de operatie. “Vanaf het eerste moment hebben we gezegd: we gaan schalen, we gaan succesvol zijn. We weten dat die orders eraan komen. Hoe zorg je ervoor dat je daarop voorbereid bent? Daar moet je al vroeg over nadenken, want je kunt niet terug naar de tekentafel als je eenmaal succesvol bent.”
Ontwerpen voor schaalbaarheid
Schaalbaarheid begint volgens Van de Ven bij het ontwerp van het product. “Je kunt ervoor kiezen om veel verschillende schroefjes te gebruiken omdat die ook in cv-ketels zitten, maar dat maakt het lastiger om de productie te automatiseren. Onze warmtepompen hebben twee tot tweeënhalf keer minder componenten dan die van gevestigde leveranciers. Dit zorgt voor een hogere betrouwbaarheid van het product, maar ook voor een hogere productie-efficiëntie. Door op een slimme manier materiaal te laten verdwijnen kun je de productie enorm opschalen.”
“We hebben ook gekeken naar de installateur: hoe kan die in plaats van één warmtepomp in twee dagen, er twee op één dag installeren? Om het installatiewerk te vereenvoudigen, hebben we bijvoorbeeld de werkschakelaar geïntegreerd in de warmtepomp”, vertelt Van de Ven. “Daarnaast hebben we digitale tools ontwikkeld waarmee de installateur de pompen in het veld kan monitoren en eventuele problemen heel snel, op afstand, kan verhelpen.”
Zelfstandig opererende cellen
Het geheim schuilt volgens Van de Ven ook in de organisatiestructuur van het in 2020 opgerichte Wefabricate. Deze nieuwkomer in de maakindustrie is gespecialiseerd in de productie en het ontwerp van hoogwaardige oplossingen voor onder andere de hightech-, energie- en medische sector. De meest veelbelovende innovaties worden volgens een incubatormodel ondergebracht in zogeheten ‘cellen’. Weheat is zo’n cel.
“Deze cellen opereren autonoom”, legt Van de Ven uit. “Dat betekent dat ze onafhankelijk kunnen groeien en snel kunnen opschalen bij succes. We zijn van plan om straks op meerdere locaties in Europa warmtepompen te produceren. Zo behouden we de autonomie per locatie, terwijl we tegelijkertijd profiteren van schaalvoordelen zoals centrale inkoop en distributie.”
Investeren in bedrijfssystemen
Een snelle internationale groei, productie op meerdere locaties, verschillende modellen warmtepompen en het werken in autonome cellen brengen hun eigen complexiteit met zich mee, waarschuwt Van de Ven. “Als je zo hard groeit, moet je onder andere je voorraadstatus continu monitoren: hoeveel van de prognoses zijn gedekt, hoeveel orders zijn al door de voorraad afgedekt en wat moet er nog worden bijbesteld? Dat inzicht krijg je alleen met professionele bedrijfssystemen.”
Al vroeg in de ontwikkeling koos Wefabricate voor SAP S/4HANA Cloud Public Edition als toekomstbestendig platform voor verdere groei. Het bedrijf maakte daarbij gebruik van GROW with SAP, een programma dat scale-ups tegen een vaste prijs per maand alle benodigdheden biedt voor een succesvolle digitale transformatie.
“Het mooie van GROW with SAP is dat de functionaliteit meegroeit met de behoefte van het moment”, zegt Jan Laros, Sales Director bij SAP-partner McCoy die de implementatie begeleidde. “Tijdens de implementatie hebben we telkens kritisch gekeken: hebben we dit écht nodig? Zo niet, dan bouwden we het niet.” Van de Ven: “Die aanpak werkte, omdat McCoy zowel de details van SAP S/4HANA goed kent als ons bedrijf Wefabricate.”
Grote stap vooruit
Het nieuwe systeem betekent een aanzienlijke vooruitgang voor Wefabricate. Het bedrijf heeft nu inzicht in de prestaties van elke cel en kan tijdig bijsturen waar nodig. Bovendien biedt het een veel betere controle over de logistieke processen.
“We zijn voor gek verklaard toen we al zo snel na de start van het bedrijf aan de slag gingen met SAP. Gelukkig zijn we nogal koppig”, besluit Van de Ven. “Door die keuze kunnen we nu snel opschalen. De groei die we met Weheat doormaken, is daar het bewijs van. Zonder SAP zou die groei nooit mogelijk zijn geweest en hadden we waarschijnlijk al met een leveringsstop te maken gehad.”