12 november 2024

Duurzaamheid als bedrijfsstrategie met Impact Accounting

De C-suite moet duurzaamheid serieus nemen, niet alleen uit altruïsme, maar ook omdat investeerders, consumenten en medewerkers hier steeds meer om vragen. Daarnaast is het besparen van energie - inclusief water en elektriciteit - cruciaal vanwege hoge energiekosten en schaarste aan natuurlijke grondstoffen.

Duurzaamheid als bedrijfsstrategie met Impact Accounting image

Toenemend gebruik van AI en het enorme energie- en waterverbruik van datacenters (deels als gevolg hiervan) maken het moeilijk om duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. Daarnaast maken verschillende standaarden voor milieurapportages het rapporteren over deze duurzaamheidsdoelstellingen vaak onduidelijk. Bedrijven lopen hierdoor het risico dat ze meer tijd besteden aan het rapporteren over duurzaamheid dan dat ze daadwerkelijk verandering stimuleren of zakelijke kansen kunnen aangrijpen.

Impact Accounting kan helpen dit probleem op te lossen. Bij Impact Accounting zet een organisatie de bredere maatschappelijke of milieu-impact van haar activiteiten als een aparte post op de balans. Hierbij wordt gekeken naar hoe organisaties er voor staan op het gebied van duurzaamheid en hoe Impact Accounting organisaties kan helpen hun reputatie te verbeteren, talent te werven en te behouden en tegelijkertijd weerbaarder worden tegen risico's door verantwoordelijker te handelen.

Energieverbruik van datacenters en de impact van AI

De energiekosten van datacenters zijn enorm en blijven stijgen, waarbij AI-verwerking deze kosten verder zal opdrijven. Volgens het World Economic Forum verdubbelt de rekenkracht die nodig is om AI te ondersteunen ongeveer elke 100 dagen.

Dat komt bovenop het huidige wereldwijde elektriciteitsverbruik van datacenters, wat wordt geschat op 1% tot 2%, waarvan gegevensopslag 20% tot 25% van de elektriciteit verbruikt. Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zal het elektriciteitsverbruik van datacenters verdubbelen tussen 2022 en 2026.

De impact die een bedrijf heeft, gaat echter verder dan alleen financiële resultaten. Het wordt steeds belangrijker om hier verantwoordelijkheid voor te nemen. Er hangen bijvoorbeeld ook milieu- en maatschappelijke kosten aan het maken en gebruiken van apparatuur. Impact accounting probeert deze kosten in beeld te brengen, waarbij het een waarde wil hangen aan de bedrijfsaspecten die een impact hebben op hun omgeving, zij het op het gebied van milieu of maatschappij.

ESG-rapportage is in stukken verdeeld

De meeste grote bedrijven rapporteren al over ESG. Vanaf het boekjaar 2024 moeten grote organisaties die al verplicht zijn te rapporteren op basis van het Besluit Bekendmaking Niet-Financiële Informatie, daarnaast ook een ESG-rapportage opnemen. Vanaf het boekjaar 2025 geldt deze verplichting van ESG-rapportages voor alle grote organisaties. Volgens een rapport van KPMG rapporteert 96% van de 250 grootste bedrijven wereldwijd over duurzaamheid of ESG-benchmarks. Van de bestaande frameworks constateerde KPMG dat de toepassing van TCFD (Task Force on Climate-related Financial Disclosures, een framework dat bedrijven richtlijnen biedt voor transparantie over klimaatgerelateerde financiële risico's en kansen) tussen 2020 en 2022 bijna is verdubbeld, van 37% naar 61% onder de onderzochte bedrijven.

Het is echter moeilijk om een duidelijk beeld te krijgen over duurzaamheid, omdat er niet één standaard set van rapportage benchmarks is. Bedrijven en investeerders gebruiken verschillende algemeen erkende frameworks , dit zijn:

Beleggers drijven ESG-verandering

Het toenemend gebruik van AI en de groei in energieverbruik van datacenters hebben een reële zakelijke impact. AI drijft de groei in energieverbruik van datacenters en zal bijvoorbeeld in steeds meer aspecten van ons leven worden toegepast. Ondanks dat de regelgeving en verantwoording in ESG-beleid en -praktijk nog onduidelijk en verdeeld is, wordt het zowel op nationaal als supranationaal niveau (overheidsinstanties zoals de Europese Unie) wijdverspreid geadopteerd.

Ambtenaren hebben niet zomaar nieuwe regels gemaakt, investeerders eisen het. Volgens PwC vindt 73% van de beleggers de duurzaamheidsprestaties van organisaties belangrijk om risico's te beperken.

Als bedrijven geen aandacht besteden aan ESG, kunnen ze achterop raken op hun concurrenten. In de meeste sectoren hebben bedrijven nu standaarden en rapportagesystemen rond ESG ingevoerd. Echter, als bedrijven alleen maar doen alsof ze aan milieuregels voldoen, zonder echt verantwoordelijkheid te nemen, kan dit hun reputatie ernstig schaden. Herinner je nog het Volkswagen sjoemelschandaal in 2015?

Weinig verantwoording afleggen op het gebied van duurzaamheid is dus een risico. Investeerders houden niet van risico; ze willen stabiliteit, groei en winstgevendheid op de lange termijn, en duurzaamheid versterkt dit. Het was niet makkelijk om ESG op de agenda te krijgen, vooral bij de ‘traditionele’ boards, maar het belang van ESG is overduidelijk. Ook klanten en potentiële medewerkers geven de voorkeur aan organisaties die ethisch omgaan met het milieu.

Dit is waarom Impact Accounting een organisatie weerbaarder kan maken tegen risico's, de reputatie en verkoop kan helpen verbeteren en werving en behoud van personeel kan stimuleren.

ESG-impact accounting en waarom het thuishoort in organisaties

Van oudsher werd de economische vooruitgang van de markt vooral beoordeeld door te kijken naar financiële cijfers zoals kosten, inkomsten en winst. Met Impact Accounting wordt er meer aandacht besteed aan andere mogelijke factoren, zoals duurzaamheid en maatschappelijke impact of -innovatie, waardoor de focus niet meer voornamelijk op directe financiële resultaten ligt. Gegevens waarop gelet kan worden zijn:

  • totale broeikasgassen die direct en indirect worden geproduceerd door bedrijfsactiviteiten
  • uitstoot geproduceerd gedurende de levenscyclus van een product
  • blootstelling van het bedrijf aan risico's door klimaatverandering
  • verbruik van natuurlijke hulpbronnen
  • hoe een bedrijf omgaat met afval, recycling en afvoer
  • investeringen in technologie en hernieuwbare energie om de impact op het milieu te verminderen.

Door gebruik te maken van ESG-impact accounting en zaken te doen met anderen die dat ook doen, kunnen organisaties hun concurrentiepositie versterken. De gemeten impact van een partner kan immers doorwerken in de gezamenlijke producten en diensten. Impact Accounting zou voor organisaties een essentiële manier moeten worden om hun vooruitgang op het gebied van duurzaamheid te meten en bij te houden. Het zou een eerlijker, open speelveld moeten creëren waarbij investeerders, klanten en medewerkers weloverwogen beslissingen kunnen nemen over bedrijven. Dit is in het belang van zowel de organisatie als de planeet.

Door: Daan Ruizendaal, Regional VP EMEA North bij Pure Storage

Axians 12/11/2024 t/m 26/11/2024 BN+BW