Wouter Hoeffnagel - 12 november 2024

Meerderheid Nederlandse werknemers vindt salaris niet in lijn met functie

Meer dan de helft van de Nederlandse werknemers (53%) vindt dat hun huidige salaris niet in lijn is met hun verantwoordelijkheden, ervaring en expertise. Toch staat bijna een derde (31%) van de werknemers open voor een nieuwe baan, zelfs zonder salarisverhoging, zolang deze goed bij hen past.

Meerderheid Nederlandse werknemers vindt salaris niet in lijn met functie image

Dit blijkt uit de jaarlijkse Salarisgids van recruitmentbureau Robert Half. De Salarisgids 2025 biedt inzicht in salarisniveaus en arbeidsmarkttrends in Nederland. Hoewel veel werknemers een hoger salaris als een teken van waardering beschouwen, stelt 39% van hen dat zij jaarlijks een salarisverhoging verwachten zonder een specifieke prestatie of promotie. Deze verwachting is waarschijnlijk ingegeven door de krappe arbeidsmarkt, waarbij slechts een kleine groep (21%) een afgeronde opleiding of nieuwe vaardigheden als belangrijkste reden voor een loonsverhoging noemt. Minder dan een op de vijf (18%) ziet het constant overtreffen van doelen als doorslaggevend voor salarisverhoging. Dit percentage ligt in de IT-sector hoger dan gemiddeld.

Visies werkgevers en werknemers verschillen

Werkgevers richten zich bij salarisverhogingen vaak op prestaties (23%) of om aantrekkelijk te blijven op de krappe arbeidsmarkt (20%). Behoud van talent speelt voor slechts 17% van de werkgevers een belangrijke rol bij loonsverhogingen. Tegelijkertijd blijven verwachtingen van werknemers, vooral bij jongere generaties, toenemen. Volgens Ricardo van Popering, Regional Director bij Robert Half, maakt dit duidelijk hoe essentieel het is om helder te zijn over de criteria voor salarisverhogingen, waarbij factoren als opleidingsniveau en ervaring meetellen.

Er bestaan ook verschillende visies over flexibiliteit en promotiekansen. Veel werknemers hechten grote waarde aan een hybride werkmodel voor hun productiviteit en zouden een andere baan overwegen als promoties afhankelijk zijn van aanwezigheid op kantoor. Daarentegen vinden veel werkgevers (68%) dat aanwezigheid op kantoor de kans op promotie vergroot, en een deel voert verplichte kantoordagen in om de productiviteit te verhogen. Van Popering benadrukt het belang van luisteren naar werknemersbehoeften om talent te behouden en HR-beleid succesvol in te richten.

Fundaments BW 31-10-2024 tm 15-11-2024
Axians 12/11/2024 t/m 26/11/2024 BN+BW