Wouter Hoeffnagel - 12 november 2024

Kabinet wil samen en integraal sturen op digitaliseringsbeleid

Het kabinet werkt aan een Nederlandse Digitaliseringsstrategie (NDS). Via de strategie wil het kabinet samen en integraal sturen op het digitaliseringsbeleid, en zowel de samenleving als het parlement inzicht bieden in de kabinetsbrede inzet op digitalisering. De voorbereidingen voor de NDS zijn inmiddels gestart.

Kabinet wil samen en integraal sturen op digitaliseringsbeleid image

Dit meldt staatssecretaris voor Digitalisering Zsolt Szabó in een brief aan de Tweede Kamer. Er is meer samenwerking en afstemming nodig tussen Rijk, gemeenten, provincies, waterschappen en publieke dienstverleners, stelt de staatssecretaris. "Ik zie dat digitalisering ons kan helpen in het goed besturen van ons land en ik vind dat goed bestuur vereist dat we proactief inspelen op digitale ontwikkelingen. We moeten kijken waar deze ontwikkelingen overheid en samenleving raken en waar nodig ingrijpen om zowel de kansen te pakken als de risico’s te verkleinen", aldus Szabó. "Dan denk ik bijvoorbeeld aan de ontwikkelingen op het gebied van cloud en artificiële intelligentie, maar ook aan onderwerpen als de digitale weerbaarheid van burgers en de vaardigheden van ambtenaren. Ook de transparantie van de overheid is belangrijk richting burgers en ondernemers. Niet alleen wanneer mensen informatie opvragen bij de overheid, maar ook in hoe de overheid besluiten neemt en handelt."

Volledige proces onder de loep nemen

Daarbij benadrukt de staatssecretaris het belang om het volledige proces onder de loep te nemen, en niet simpelweg iedere fysieke handeling te digitaliseren. "Er is meer samenwerking en afstemming nodig tussen Rijk, gemeenten, provincies, waterschappen en publieke dienstverleners. Het Huis van Thorbecke dient gedigitaliseerd te worden, om zo als overheid meer bestendig en weerbaar voor de toekomst te worden", aldus de staatssecretaris.

De NDS moet breed gedragen worden en interbestuurlijk tot stand komen. Daarom werkt de staatssecretaris samen met andere departementen bij het tot stand brengen van de strategie, waaronder het ministerie van EZ, JenV, medeoverheden en publieke

dienstverleners. "Daarbij vind ik het essentieel dat we wetenschap, ondernemers, burgers, de politiek en het maatschappelijk middenveld betrekken om onze ideeën te toetsen", schrijft Szabó. Het eerste werk voor het opstellen van de NDS is inmiddels gestart. Ook voor bestaande plannen voor de digitale overheid is in de NDS ruimte. Denk daarbij aan de programmeringsplannen voor de Generieke Digitale Infrastructuur (GDI) en de I-strategie Rijk.

Lees de volledige brief van staatssecretaris Szabó is hier te vinden.