DNB: Technologische vernieuwing en cyberdreigingen vormen risico's voor financiële instellingen
De Nederlandse Bank (DNB) ziet voor de komende jaren verschillende uitdagingen voor Nederlandse financiële instellingen. Het gaat onder meer om risico's die voortvloeien uit technologische vernieuwing en verhoogde cyberdreiging. Beide punten zijn dan ook focuspunten voor het toezicht van DNB voor de periode 2025 - 2028.
Dit blijkt uit het toezichtvisie van DNB voor 2025-2028. In totaal ziet DNB vier belangrijke uitdagingen die ook het toezicht in de sector beïnvloeden. Een van de uitdagingen is de noodzaak voor technologische vernieuwing in de financiële sector. Innovatie en digitalisering zijn essentieel voor de toekomst, maar brengen tegelijkertijd aanzienlijke risico's met zich mee. Kunstmatige intelligentie biedt voordelen zoals verbeterde klantenservice en meer gepersonaliseerde producten, maar de bijbehorende risico’s op het gebied van datakwaliteit, gegevensbescherming en uitlegbaarheid zijn aanzienlijk. Bovendien ontstaat er een hogere afhankelijkheid van derde partijen, wat de risico's verder vergroot, bijvoorbeeld op het gebied van privacy en discriminatie.
Tot slot wordt de financiële sector steeds meer geconfronteerd met verhoogde cyberdreigingen. De verregaande digitalisering en de toegenomen geopolitieke spanningen maken instellingen kwetsbaarder voor cyberaanvallen. Cybercriminelen hebben toegang tot geavanceerdere technieken, wat de dreigingen complexer maakt. Om hiertegen bestand te zijn, is een sterke cyberweerbaarheid noodzakelijk. Dit vergt voortdurende inspanningen, gezien de snelle evolutie van cyberrisico’s, en de mogelijke toekomstige bedreigingen van bijvoorbeeld quantum computing.
Economische en financiële onzekerheid
Een andere uitdaging is de economische en financiële onzekerheid. Hoewel de sector tot nu toe heeft geprofiteerd van hogere rentes, een zachte economische landing en hoge aandelenkoersen, wordt de situatie bemoeilijkt door de recente verlagingen van de rente door centrale banken, wat gevolgen heeft voor de balans en winstgevendheid van financiële instellingen. Daarbij komen de risico's van volatiliteit door mogelijke correcties in activaprijzen, versterkt door politieke en economische onzekerheid. De veranderingen zoals vergrijzing en de noodzaak van vergroening verhogen de blootstelling van financiële instellingen aan deze onzekerheid.
Daarnaast wordt de financiële sector geconfronteerd met een guurder geopolitiek klimaat. Geopolitieke conflicten hebben de afgelopen jaren vaker een hybride karakter gekregen, waarbij overheden verschillende middelen inzetten voor politieke doelen. Dit beïnvloedt financiële instellingen op meerdere manieren, bijvoorbeeld via kwetsbare bedrijven in mondiale toeleveringsketens, beleggingen in risicovolle jurisdicties, en de neveneffecten van door overheden opgelegde sancties. Verstoringen in de bedrijfsprocessen van zowel financiële instellingen als hun toeleveranciers kunnen verder de operationele risico's vergroten, met name in het digitale domein.
Meer informatie is hier beschikbaar.