Freelance Management Systeem Bubty haalt 3 miljoen euro op
Bubty maakt vandaag bekend 3 miljoen euro te hebben opgehaald in additionele financiering. Met deze financiering op zak zal het Freelance Management Systeem haar nieuwe functie, om het risico rondom schijnzelfstandigheid voor bedrijven te elimineren, uitbreiden en uitrollen in meer dan 100 landen. De financiering werd opgehaald bij de huidige investeerders.
Schijnzelfstandigheid is een groeiend probleem waarbij freelancers en zzp’ers hetzelfde werk doen als werknemers, zonder dat dit correct wordt gecontracteerd. De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA), waar per 1 januari 2025 streng op zal worden gehandhaafd, legt de verantwoordelijk voor de juiste classificatie bij bedrijven. Bedrijven die niet compliant zijn, lopen het risico op zware juridische en financiële gevolgen van de Belastingdienst, zoals naheffingen, boetes en terugbetalingen van sociale premies en belastingen. Zo werden er in Amerika, waar al jaren streng wordt gecontroleerd op schijnzelfstandigheid, boetes uitgedeeld van meerdere miljoenen aan FedEx en Uber, maar ook middelgrote bedrijven.
Bubty, opgericht in 2020 door de Nederlandse ondernemers Lee Willoughby (27) en Benjamin Schriel (27), ontwikkelde een Freelance Management Systeem dat bedrijven wereldwijd in staat stelt om hun eigen pool aan freelancers te onboarden, managen, contracteren en te betalen. Inmiddels is het bedrijf actief in 190 landen en worden in de UK en Amerika grote successen geboekt. In deze landen worden momenteel via het systeem ruim één miljoen freelancers ingehuurd.
Met de komst van strengere handhaving op de Wet DBA, verschuift Bubty’s focus terug naar het land van herkomst en introduceert Bubty hier haar nieuwste oplossing, Bubty Services. Met gebruik van deze oplossing worden zzp’ers automatisch gescreend en gerouteerd, waardoor bedrijven op gemakkelijke wijze kunnen voldoen aan het nalevingsproces van de wet.
Freelancers
Bubty Services beoordeelt hierbij de arbeidsrelatie tussen het bedrijf en de zzp'er volgens de Wet DBA. Indien niet aan de vereisten wordt voldaan, biedt Bubty een broker- of payroll optie voor een flexibele inhuur, Bubty Agent of Record (AOR). Hierbij wordt Bubty de formele opdrachtgever - ook voor de Belastingdienst - en neemt het bedrijf de juridische verantwoordelijkheid over. Tegelijkertijd behoudt het bedrijf de volledige controle en het inzicht over kosten en processen via het systeem.
“De Wet DBA legt een zware verantwoordelijkheid op bedrijven die werken met freelancers. Het is bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan en onderdrukte freelancers te beschermen. Het resultaat is echter dat bedrijven angstig worden voor de aanzienlijke juridische en financiële gevolgen en het werken met freelancers en zzp’ers daarom gaan mijden. Met Bubty Services is deze angst bij bedrijven verleden tijd, terwijl de vrijheid van personen die niet in vast dienstverband willen werken wordt bewaakt”, aldus Lee Willoughby, mede-oprichter van Bubty.
Om Bubty Services in Nederland uit te rollen, haalde Bubty €3 miljoen op in een additionele seed-financieringsronde. De financiering werd opgehaald bij de huidige investeerders van het Freelance Management Systeem.