Project AI Compass van start
Onlangs was in de Rotterdamse Kuip de kick-off van het NWO-project AI Compass. In dit project werken 27 overheden, bedrijven en universiteiten aan crowdmanagementsystemen die behalve slim ook ethisch verantwoord zijn, en waarbij de mens nadrukkelijk de baas blijft. Het project loopt tot eind 2028.
Tijdens de kick-off, die werd bijgewoond door zo’n 50 personen, konden de deelnemende partijen kennismaken met elkaar en met het kernteam. Maar het doel was vooral om het project zelf nog eens goed neer te zetten. Veel partners werken in deelprojecten, maar uiteindelijk moet alles wel bij elkaar komen.
Vijf deelprojecten
Eén van de in totaal vijf deelprojecten, zo legde projectmanager Tina Comes van TU Delft uit, is het ontwikkelen van een uniek, voorspellend crowdmanagementsysteem. Zo’n systeem ondersteunt politie en gemeenten bij het monitoren en waar nodig ‘bijsturen’ van grote mensenmassa’s tijdens bijvoorbeeld Koningsdag, een marathon of een drukke zomerdag op een boulevard.
Het nieuwe systeem zal daarbij gebruikmaken van kunstmatige intelligentie, AI. Dat ligt maatschappelijk gezien gevoelig – en terecht. Comes: “Er zijn zorgen over privacy, maar vooral ook over de transparantie van AI. Hoe weet je bijvoorbeeld dat de AI niet discrimineert? We richten ons daarom in vier van de vijf deelprojecten op juist die zorgen. We ontwikkelen en testen protocollen, ontwerpprincipes en instrumenten om ervoor te zorgen dat ons AI-ondersteunde crowdmanagement-systeem 100% ethisch en juridisch verantwoord is. Dát maakt het uniek.”
AI Compass hoopt in de loop van 2025 de eerste resultaten te kunnen presenteren.
Partners in AI Compass
Aan het door NWO mogelijk gemaakte project doen 27 partijen mee:
TU Delft, Rijksuniversiteit Groningen, Politie, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, provincie Zuid-Holland, de gemeenten Delft, Den Haag, Dordrecht, Rotterdam en Sittard-Geleen, Binnenstad Den Haag, Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, NS, ProRail, RET, HTM, NEN, Connect, Future City Foundation, Argaleo, Capgemini, ELBA\REC, Feyenoord, Genetec, Nenova, Safesight, We Labs.
Over crowdmanagement
Waar grote mensenmassa’s zijn, is een crisis nooit ver weg. Eén laat tegendoelpunt bijvoorbeeld en de sfeer in en om een stadion kan compleet omslaan. Goed crowdmanagement is dan cruciaal.
Daarvoor moeten politie en andere verantwoordelijken wel over de juiste (beslis-) informatie beschikken. Slimme technologie, zoals AI, is hierbij eigenlijk onmisbaar. AI kan bijvoorbeeld moeiteloos de data van vele tientallen sensoren tegelijk combineren en controleren waar het te druk of onrustig dreigt te worden. De nieuwste systemen zijn zelfs in staat om de toestand over één, vijf of vijftien minuten schatten. Dat maakt proactief ingrijpen mogelijk.
Aan AI worden echter steeds zwaardere eisen gesteld, vanuit de EU maar ook vanuit de maatschappij. De inzet van AI moet bijvoorbeeld aantoonbaar privacyproof, transparant, herleidbaar en onbevooroordeeld zijn.