Wouter Hoeffnagel - 20 november 2024

Kabinet trekt ruim 80 miljoen euro uit voor talent chipsector

Het kabinet trekt de komende twee jaar een bedrag van 80,9 miljoen euro uit voor het opleiden van meer technici opleiden voor de microchipsector. Het doel is om tot en met 2030 33.000 extra technici op te leiden voor de microchipsector in de regio’s Brainport Eindhoven, Delft, Noord-Nederland en Twente.

Kabinet trekt ruim 80 miljoen euro uit voor talent chipsector image

Dat schrijven ministers Dirk Beljaarts (Economische Zaken) en Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) vandaag aan de Kamer. Afgelopen voorjaar maakte het kabinet bekend 2,5 miljard euro te gaan investeren in de microchipsector. Minister Beljaarts: “Nederland heeft een sterke halfgeleidersector. Het kabinet wil daarin blijven investeren. Dat is belangrijk voor onze economie, veiligheid en voorkomen van afhankelijkheden van andere landen van buiten de EU. Microchips zitten in allerlei apparaten en machines, zoals wasmachines, auto’s en telefoons, die consumenten en bedrijven elke dag gebruiken. Op dit moment vinden er allerlei innovaties met deze technologie plaats waarin Europa en Nederland leidend willen zijn.”

Cruciale randvoorwaarde

Voldoende en goed opgeleide technici zijn een cruciale randvoorwaarde voor de verdere groei van bedrijven in de microchipsector, met als bekendste voorbeeld ASML. De komende jaren zijn naar schatting zo’n 38.000 extra mensen nodig, waarvan ruim 2/3e in de regio Brainport Eindhoven. Daarom heeft het kabinet daar eenmalig 450 miljoen euro voor beschikbaar, en 80 miljoen euro structureel. Doel is om tot en met 2030 33.000 extra technici op te leiden voor de microchipsector, in zowel het mbo, hbo als wo.

Omdat de meeste mensen nodig zijn in de regio Brainport Eindhoven, gaat er 45,0 miljoen euro naar onderwijsinstellingen in die regio. Naar onderwijsinstellingen in de regio Delft gaat 9,4 miljoen euro, in Noord-Nederland 5,9 miljoen euro en in Twente 20,5 miljoen euro.

Ook op de lange termijn geld beschikbaar

De investering is voor de komende twee jaar. Ook voor de jaren erna heeft het kabinet geld structureel geld beschikbaar. Na positieve evaluatie stelt het kabinet de rest van het geld beschikbaar. Naast de bijdrage van het kabinet dragen ook bedrijven en onderwijsinstellingen bij, in totaal is hun bijdrage 310 miljoen euro.

Minister Bruins: “Met deze investeringen versterken we het techniekonderwijs in ons land. Dat is goed nieuws. Niet alleen voor de techniekstudenten, maar ook voor onze economie. Goed techniekonderwijs is cruciaal voor de toekomst van ons land.”

Slimmer opleiden

Basis voor de investeringen van het kabinet zijn plannen die onderwijsinstellingen de afgelopen maanden zelf hebben gemaakt, en waar ze nu dus mee aan de slag kunnen. In hun plannen gaat het niet alleen om meer plek voor studenten bij technische opleidingen, maar ook bijvoorbeeld om slimme samenwerkingen tussen mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten om meer technici op de arbeidsmarkt te krijgen. Denk aan een gezamenlijk eerste studiejaar en meer leer-werktrajecten in het mbo en maatregelen om uitval van studenten te voorkomen. Ook gaan er meer mensen uit het bedrijfsleven lesgeven, zodat opleidingen beter aansluiten bij de praktijk.

Een regiegroep, onder leiding van voormalig Philips-topman Hans de Jong, heeft de plannen van onderwijsinstellingen beoordeeld en de ministers Beljaarts en Bruins geadviseerd welke plannen voldoende zijn om snel meer goede mensen op te leiden die aan de slag kunnen in de microchipsector.

Het kabinet investeert niet alleen in het opleiden van talent, maar pakt ook andere zaken aan die belangrijk zijn om de microchipsector te vergroten. Denk daarbij aan het zorgen van voor goede wegen en openbaar vervoer, meer betaalbare woningen in de regio Brainport Eindhoven en het verlichten van netcongestieproblematiek.

Outpost24 17/12/2024 t/m 31/12/2024 BN + BW