Mkb-bedrijven lopen achter met omarming GenAI
Generatieve AI (GenAI) kan de automatisering in Nederlandse bedrijven met 50% verhogen en een derde van de productiviteitswinst opleveren die nodig is om de arbeidsmarktkrapte te verlichten. Toch dreigen sommige sectoren vertraging op te lopen bij de adoptie van GenAI.
Dit meldt McKinsey in een nieuw rapport. GenAI kan productiviteit verhogen door ongestructureerde data te verwerken, met name in beroepen zoals kantoorwerk en klantenservice. De grootste impact wordt verwacht in sectoren met een hoge arbeidskrapte: financiën, onderwijs, wetenschap, IT en de publieke sector.
Vertraging in adoptie vormt een risico
Sectoren met veel mkb-bedrijven lopen achter bij technologische adoptie vanwege beperkte investeringen, opleidingsmogelijkheden en infrastructuur. Aangezien 65% van de Nederlandse beroepsbevolking in het mkb werkt, vormt dit een groot risico voor de toepassing van GenAI.
Om GenAI effectief te implementeren en de gevolgen voor werknemers te beperken, zijn drie pijlers essentieel:
- Scholing: Ontwikkel gerichte (om)scholingsprogramma’s om werknemers voor te bereiden op een AI-gedreven toekomst.
- Strategie: Faciliteer toegang tot AI-tools, trainingen en proefprojecten, vooral in mkb-dominante sectoren.
- Investeringen: Stimuleer langetermijninvesteringen om innovatie door GenAI mogelijk te maken.
Een gecoördineerde aanpak is cruciaal om het volledige potentieel van GenAI te benutten en de arbeidsmarkt klaar te stomen voor de toekomst. Meer informatie is beschikbaar in het rapport 'Generative AI: Transforming Dutch businesses for the future'.