Martijn Kregting - 03 december 2024

Cybercrime is kernzaak voor politie geworden

Cybercrime is een kernzaak geworden voor de Nederlandse politie. Het was ooit een niche, maar groeit continu in belang, zo stelde Stan Duijf, hoofd Operaties High Tech Crime en Milieucriminaliteit onlangs in gesprek met Dutch IT Leaders. "Zelf ben ik nog niet zo lang actief in deze functie, maar de politie staat al jaren internationaal bekend om zijn aanpak van cybercrime. Onlangs ben ik nog bij collega’s in de VS op bezoek geweest. Daar merk je dat we voor hen een belangrijke partij zijn."

Cybercrime is kernzaak voor politie geworden image

Duijf is als één van de vier Hoofden Operaties in de eenheid Landelijke Opsporing en Interventies sinds dit jaar verantwoordelijk voor High Tech Crime en Cybercrime bij de politie en voor alle operaties, beleid en strategie in dit domein. Hij wil de komende jaren de Nederlandse Politie op drie punten verder brengen op dit terrein:

  • Meer datagedreven en intelligence gestuurd werken;
  • Fighting cybercrime is a team sport – we moeten heel intensief samenwerken, zowel intern bij de politie, nationaal als internationaal. Met andere opsporingsdiensten, met de private sector. En dat moet op structurele basis, meer nog dan nu het geval is;
  • Brede bestrijding: we kijken bij cybercrime niet alleen naar wie we kunnen aanhouden en opsluiten, maar kijken ook naar preventie, disruptie en repressie.

Cybercrime meer hybride

Duijf stelt te snappen dat in het huidige klimaat - met onder meer geopolitieke instabiliteit, cybercriminaliteit as a service en steeds geavanceerdere instrumenten voor cybercriminelen, die drie punten niet per definitie genoeg zijn. Het vergt adaptief vermogen. 

“Net als oorlogsvoering steeds meer hybride wordt, moeten wij er als politie ook aan wennen dat cybercrime steeds meer hybride wordt. Je ziet in steeds meer zaken terugkomen dat we zowel met ‘gewone’ criminelen als statelijke actoren te maken hebben. Wij zijn primair verantwoordelijk voor de bestrijding van cybercrime, maar een belangrijke vraag is natuurlijk: wie zit erachter?”

Stan Duijf klein 2

Stan Duijf: "Cybercrime wordt steeds meer hybride."

Uiteindelijk maakt het daarbij niet uit of dat cybercriminelen zijn of een statelijke actor, vervolgt Duijf. "Wij doen in onze onderzoeken aan waarheidsbevinding en zullen – zo mogelijk – verantwoordelijke partijen insluiten. Daarnaast moeten wij natuurlijk ook onze eigen organisatie steeds meer beschermen tegen statelijke actoren, en daar zijn we ook druk mee bezig.”

Maatschappelijke impact

Ook de Nederlandse Politie merkt in de uitvoering van deze taken dat het soms lastig is om voldoende mensen met de juiste kennis in huis te halen. Aan de andere kant zijn er ook veel mensen die er bewust voor kiezen om bij de politie te komen werken, omdat ze daar zaken kunnen doen die nergens anders mogelijk zijn. "Ze accepteren dat ze in ruil daarvoor wellicht een paar honderd euro in de maand minder verdienen, omdat ze merken dat ze bij ons echt een verschil kunnen maken als het gaat om maatschappelijke impact.”

Duijf benadrukt dat eerdergenoemde drie punten niet alleen een focus op de lange termijn zijn, maar ook voor het hier en nu. Zaken die zeker in de komende vier jaar te realiseren zijn. "Iets dat ik volgend jaar al graag gerealiseerd wil zien, is dat we vanuit één centraal punt een overzicht hebben van al onze cybercapaciteit, zodat je samenhangend kunt optreden. Daar moeten we niet te lang mee wachten."

Het interview met Stan Duijf gemist? Lees het hier terug.