Witold Kepinski - 03 december 2024

ASML en Van Gogh Museum verlengen innovatieve samenwerking

ASML en het Van Gogh Museum (foto) hebben hun samenwerking met vier jaar verlengd. Beide partijen hebben een nieuw contract getekend, waarmee het Nederlandse hightechbedrijf als hoofdpartner tot het einde van 2028 verbonden blijft aan het museum. Het doel van de samenwerking is om een bijdrage te leveren aan het onderzoek naar, en beheer en behoud van, de grootste collectie van Vincent van Gogh ter wereld.

ASML en Van Gogh Museum verlengen innovatieve samenwerking image

De ingenieurs van ASML werken de komende jaren nauw samen met het museum aan de ontwikkeling van het ASML Science Centre. Een onderzoekscentrum waarin geavanceerde technologie van ASML en moderne apparatuur worden ingezet om de meesterwerken van Vincent van Gogh in optimale staat te houden. Met deze verlenging bevestigen het museum en ASML hun gezamenlijke missie om mensen te inspireren met een unieke kunstcollectie en deze te conserveren voor toekomstige generaties.

Behoud van kunst

Met de verlenging van de samenwerking zetten ASML en het Van Gogh Museum een volgende stap in de ontwikkeling van innovatieve technieken om cultureel erfgoed te behouden. Hierbij wordt toegewerkt naar de totstandkoming van het ASML Science Centre: een onderzoekscentrum in het museum, waar de werkzaamheden ook zichtbaar zullen zijn voor het publiek.

De nieuwe technieken die in de verlengde samenwerking worden ontwikkeld, zullen worden ingezet tijdens een studie naar de Nederlandse periode van Vincent van Gogh, die zich voor het grootste gedeelte in Brabant heeft afgespeeld. De samenwerking vloeit voort uit de duurzaamheidsstrategie van ASML.

Christophe Fouquet, CEO van ASML: ‘Vincent van Gogh begon zijn innovatieve zoektocht naar licht en kleur in Brabant. ASML deelt zijn innovatieve houding en fascinatie voor licht en we voelen ons, net zoals Vincent, nauw verbonden met Brabant. ASML is voortdurend opzoek naar manieren om ervoor te zorgen dat de samenleving kan profiteren van onze technologische innovaties. We streven ernaar om bij te dragen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen, waaronder het behouden van cultureel erfgoed voor de toekomstige generatie. De samenwerking met het Van Gogh Museum geeft ons de mogelijkheid om op een wetenschappelijke manier bij te dragen. We zetten innovatieve technologieën uit onze industrie in om het vakmanschap en de materiaalkeuze van Vincent van Gogh verder te onderzoeken en bij te dragen aan het behoud van deze belangrijke kunstcollectie.’

Technologie

Emilie Gordenker, directeur van het Van Gogh Museum: ‘Het is een grote eer om de samenwerking met ASML voort te zetten. Zowel ASML als het Van Gogh Museum staan wereldwijd aan de top als het gaat om onderzoek: ASML op het vlak van technologie en het Van Gogh Museum als kenniscentrum van Vincent van Gogh. Met de inzichten die we in de komende jaren samen opdoen door te ontdekken en te innoveren, hopen we dat het werk en leven van Van Gogh mensen zo lang mogelijk kan blijven inspireren.’

Resultaten

ASML en het Van Gogh Museum werken sinds 2019 samen aan wetenschappelijk onderzoek naar het behoud van de museumcollectie. Dit resulteerde in een prototype voor een scanner om de conditie van schilderijen te beoordelen. ASML bood de afgelopen jaren tevens wetenschappelijke ondersteuning voor het onderzoek. Daarnaast ontwikkelden de partners het lesprogramma Masterminds & Masterpieces, waarin wetenschap en kunst worden gecombineerd. Sinds de start hebben in Europa ruim 30.000 leerlingen uit groep 7 en 8 aan het programma meegedaan. In Azië bereikte het programma nog eens 50.000 kinderen.