Wouter Hoeffnagel - 05 december 2024

Acht op de tien IT-professionals zet GenAI in voor coderen

De meerderheid (81 procent) van de IT-professionals zet GenAI om hen te ondersteunen bij het traditionele coderen. Tegelijkertijd geeft 62 procent van de respondenten aan dat GenAI ook zorgen over security en governance met zich meebrengt.

Acht op de tien IT-professionals zet GenAI in voor coderen image

Dit blijkt uit het State of Application Development rapport voor 2025 van OutSystems, waaraan bijna 1.700 IT-professionals deelnamen. IT-teams in diverse sectoren staan voor een aanzienlijke uitdaging: de vraag naar nieuwe applicaties blijft groeien. Bijna driekwart (74%) van de respondenten geeft aan dat hun organisatie in de komende 12 maanden meer dan 10 apps wil bouwen. Van deze groep verwacht 45% zelfs meer dan 25 applicaties te ontwikkelen. Bovendien geeft 74% aan dat deze applicaties gericht zullen zijn op externe, klantgerichte oplossingen, wat de druk om snel en efficiënt te leveren vergroot.

Integratie in workflows is complex

Met een groeiende workload, een tekort aan talent en de hoge kosten van traditionele softwareontwikkeling, kijken ontwikkelteams steeds vaker naar Generatieve AI (GenAI) voor ondersteuning. Toch brengt de implementatie van AI zijn eigen uitdagingen met zich mee. De helft van de IT-professionals (50%) noemt de integratie van AI in bestaande workflows voor softwareontwikkeling zeer complex. Daarnaast vertrouwt slechts 40% grotendeels op GenAI om volledig autonoom code te genereren.

Hoewel GenAI veel potentie biedt, laten onderzoeken zien dat de technologie nog niet consistent genoeg is. Populaire GenAI-tools produceren in slechts 65% van de gevallen accurate code, en bij sommige tools zakt dit percentage zelfs naar 31%. Hierdoor blijft menselijk toezicht en expertise onmisbaar.

Ondanks de opkomst van GenAI blijft low-code development populair. Organisaties die low-code tools gebruiken, melden in het rapport onder meer:

  • Hogere productiviteit van ontwikkelaars (36%),
  • Snellere time-to-market (34%),
  • Eenvoudiger onderhoud en updates van applicaties (32%).

Daarnaast geeft 62% van de organisaties die met low-code werken aan dat ze hun budgetten consistent kunnen voorspellen, tegenover 52% van de organisaties die traditionele codering gebruiken.

OutSystems Mentor

OutSystems speelt hierop in met de introductie van de OutSystems Mentor. Deze digitale medewerker ondersteunt de volledige levenscyclus van software-ontwikkeling (SDLC) met behulp van low-code, GenAI en AI-gebaseerde technologieën. Hiermee kunnen IT-teams binnen enkele minuten functionele en schaalbare applicaties bouwen, terwijl ze volledige controle houden over het ontwikkelproces. OutSystems Mentor helpt organisaties het maximale uit AI-gedreven ontwikkeling te halen.

“Nu organisaties er steeds vaker voor kiezen om zelf software te bouwen in plaats van het te kopen, staan ontwikkelaars onder enorme druk om op ongekende snelheid bedrijfskritische, klantgerichte apps te leveren”, zegt Paulo Rosado, CEO en oprichter van OutSystems. “

“Hoewel GenAI een krachtig hulpmiddel is om de productiviteit te verhogen en sneller code te ontwikkelen, kan door AI gecreëerde code leiden tot aanzienlijke problemen op het gebied van security en governance indien er geen goede controle plaatsvindt”, geeft Rosado aan. “IT-leiders moeten daarom nadenken over manieren om vangrails in te bouwen zonder dat de snelheid van innovatie stagneert.”

'Combinatie van GenAI en low-code herdefinieert applicatieontwikkeling'

“In de generatieve software-cyclus geloven we dat de combinatie van GenAI en low-code applicatie-ontwikkeling zal herdefiniëren”, vervolgt Rosado. “Hierdoor neemt de productiviteit toe en wordt tegelijkertijd de governance gedurende de hele levenscyclus van software-ontwikkeling gewaarborgd. Ontwikkelteams zouden niet moeten hoeven kiezen tussen hoogwaardige, volledig functionele apps en snel oplossingen kunnen leveren. Door verouderde ontwikkelpraktijken los te laten ten gunste van AI-gedreven low-code technologie, kunnen ze profiteren van de voordelen van deze transformatieve technologieën op het gebied van flexibiliteit en performance.”

Het volledige rapport is hier beschikbaar.

Outpost24 17/12/2024 t/m 31/12/2024 BN + BW