Witold Kepinski - 09 december 2024

Pim Bultman – HPE: Kies bewust waar je welke workload plaatst

Een hybride platform lijkt de ideale wereld, maar dat moet dan wel een bewuste keuze zijn. Je moet niet, zoals te vaak gebeurt, per ongeluk zo’n omgeving “inrommelen”. Volgens Pim Bultman (foto), directeur Hybrid Solutions bij HPE Nederland, moet je dat niet alleen doen. “Wij kunnen helpen een hybride platform te maken dat als één omgeving is te beheren.”

Pim Bultman – HPE: Kies bewust waar je welke workload plaatst image

Uitgangspunt van het gesprek is de studie van HPE, gepubliceerd onder de naam ‘From hybrid by accident to hybrid by design’. Bultman neemt ons mee naar het begin van cloud computing. “De belofte van de cloud voor snelle beschikbaarheid, schaalbaarheid en flexibiliteit zonder de IT zelf aan te hoeven schaffen was natuurlijk fantastisch. Veel organisaties kozen daarom voor een ‘cloud first’ strategie. Maar na verloop van tijd kwamen IT-afdelingen erachter dat een 100% public cloud strategie toch niet voldeed.”

IDC meldt dat ook 67% van de workloads nog steeds on-prem staan en slechts 33% in de public cloud. Hierdoor moet de IT-afdeling twee omgevingen onderhouden; elk met hun eigen beveiliging, toolset en security of compliance-regels. In plaats van de beloofde vereenvoudiging is de complexiteit dus eigenlijk alleen maar toegenomen. En complexiteit kost tijd en geld. Ook de kosten van het gebruik van public cloud oplossingen zelf bleken vaak hoger dan verwacht.

“Veel organisaties zijn dus per ongeluk in een hybride cloud terecht gekomen, ze zijn ‘Hybrid by Accident’. Maar je wilt natuurlijk heel bewust, gebaseerd op een strategie, een hybride cloud creëren: ‘Hybrid by Design’. Ons onderzoek laat zien dat dit bij slechts bij 23 procent van de ondervraagden het geval is.”

Bewust kiezen

Veel organisaties zijn erachter gekomen, aldus Bultman, dat de public cloud niet voor elke workload geschikt is, en meer geld kost dan gedacht. “Dat kan te maken hebben met de applicaties; sommige zijn zo verweven met elkaar, die trek je niet zomaar los om naar bijvoorbeeld Azure te verplaatsen. Of je wilt of moet bepaalde data beslist in eigen beheer houden, on prem. Ook data gravity speelt een rol. Hoe vaak en hoeveel data teruggehaald worden uit de cloud? Er zijn genoeg voorbeelden dat dit een hele dure exercitie is. Sommige applicaties kunnen beter on-prem draaien vanwege performance, data, kosten of voorspelbaarheid. Ten slotte zijn er ook de extra compliance en security wetgevingen waar organisaties aan moeten voldoen zoals DORA of NIS-2.”

“Uit de CEO survey van 2024 blijkt dat 83% van de organisaties bekijkt of zij workloads weer terug moeten zetten. Dit betekent niet dat ze volledig uit de cloud gaan; public cloud is een fantastische oplossing, maar niet voor elke workload. Er wordt bewust besloten: wat kunnen we het beste hier houden en wat past het beste in de public cloud? “De kunst is de juiste balans te vinden”, stelt Bultman, “en het beste van beide werelden te gebruiken - cloud en on-prem- maar dan wel op basis van een bewuste keuze.”

Kunstmatige intelligentie

Over data gesproken: dat wordt alleen maar meer en meer. Vooral ook dankzij kunstmatige intelligentie (AI). Bultman: “Iedereen is met AI bezig. Die workloads gebruiken veel data en benutten veel capaciteit bij het berekenen van modellen. Het trainen van de modellen kan perfect in een public cloud. Maar op het moment dat je een AI-model in productie wilt nemen, is het de vraag of dat nog steeds de beste oplossing is. Dan kan het namelijk voordeliger of beter zijn om het geteste model te implementeren in een on prem cloudomgeving, zodat je de data altijd bij de hand hebt en geen latency-issues krijgt. Bovendien zijn de kosten dan voorspelbaar.”

Hij komt met een AI-voorbeeld: “Stel, je wilt in een fabriek data gebruiken voor voorspellend onderhoud, dan is het misschien handiger om een on prem cloudoplossing te hebben, gezien de enorme hoeveelheden data van sensoren of camera’s. Die data kun je veel sneller en goedkoper on prem verwerken dan in de public cloud. Aan de andere kant is een public cloud oplossing misschien weer voordeliger als het gaat om de inzet van een chatbot. Dus het is echt afhankelijk van hoe je de workload in gaat zetten. Het is steeds zoeken naar de juiste balans.”

Greenlake

Hoe kan HPE Greenlake helpen een evenwichtige omgeving in te richten? “Wat je de afgelopen jaren hebt gezien, is dat we naast het “cloud ecomics” model van Greenlake (geen investering vooraf en betalen wat je gebruikt) meer en meer zijn gefocust op “cloud operations”: hoe ga je het allemaal beheren? Hoe bouw je de automation laag en monitoring op, hoe manage je multi-clouds, dat wil zeggen: hoe manage je een combinatie van de bestaande on premise omgeving, public clouds en private clouds? Dat kan met HPE GreenLake. Mede dankzij met de acquisities van Morpheus en OpsRamp, kunnen wij ervoor zorgen dat onze klanten eigenlijk één cloud interface hebben waarmee ze meerdere clouds kunnen beheren.”

“Het Greenlake Cloud Platform biedt een heel brede stack aan toolsets. Of het nu gaat over analyses van kosten, operations analytics of sustainability analytics; het zit er allemaal in. Hierdoor kan de IT-afdeling de volledige omgeving beheren, public cloud, private cloud en de om prem IT - vanuit één single pane of glass.”

Houd het tegen het licht

Bultmans advies om tot een cloud-by-design te komen? “Doe het niet alleen. Houd de bestaande omgeving tegen het licht en bepaal je eigen hybride cloud strategie. Zoek de juist balans in public, private cloud, of private cloud in Colo. Volledig on-prem is niet ideaal, volledig in de cloud heeft ook zijn beperkingen. Zoek naar de hybride weg en bepaal welke workload waar het beste past. Samen met onze partners kunnen wij organisaties hierin het juiste advies geven om te komen tot een optimale hybride cloud - hybrid by design”

Definities

Hybride cloud: een combinatie van on-premises, private cloud en publieke cloud Multi-cloud: combineert twee of meer publieke clouds.

Edge naar cloud: HPE's gedifferentieerde architectuur; een computertopologie waarbij de verwerking overal plaatsvindt, van de edge tot de cloud.

Edge: daar waar een bedrijf data genereert waarop actie kan worden ondernomen, bijvoorbeeld een winkel of autonoom voertuig.

Private cloud: een on-site of colocated cloud computing architectuur die toegankelijk is voor en beheerd wordt door het bedrijf.

Sophos Cybersecurity on Tour 11-02-2025 BW
Sophos Cybersecurity on Tour 11-02-2025 BW + BN