Hans Steeman - 11 december 2024

Manticore Search is een bijzondere open source zoekfunctie

Manticore Search is een opensource zoekoplossing die via API’s in systemen te integreren is. De oplossing is zeer krachtig en zowel declaratief als imperatief in te zetten. Sergey Nikolaev (foto) is de CEO en oprichter van Manticore Search, een gedistribueerde organisatie met een statutaire standplaats in Kent, dus in het Verenigd Koninkrijk. Tijdens de recente IT Press Tour in Malta, spraken we met hem over de mogelijkheden en bijzonderheden van het concept.

Manticore Search is een bijzondere open source zoekfunctie image

De ontwikkeling van de code vindt plaats in C++ en is in 2017 gestart. Alles is uit eigen middelen betaald, de zogenaamde bootstrap-aanpak waardoor men een eigen koers kan varen. De ontwikkelaars van Multicore Search vinden we in Thailand, Montenegro en Rusland. Manticore Search bouwt voort op zijn voorganger Sphinx Search, die vanaf 2001 werd ontwikkeld en in 2017 werd gestopt.

Als we CEO Sergey Nikolaev vragen zijn product te introduceren zegt hij: “Manticore Search is een volledig open-source zoekmachine voor big- en vector-data die simpel te integreren is. Doordat de focus bij de ontwikkeling op prestatie en kostenefficiëntie ligt, is het een speciaal product in de markt.”

Code efficiënter ontwikkelen

Serge claimt met de nodige trots dat de code veel efficiënter ontwikkeld is dan die van andere grote oplossingen zoals bijvoorbeeld Elasticsearch. Het krachtige van Manticore Search is dat het systeem zowel declaratief als imperatief te gebruiken is. De naam Manticore Search voor deze software geeft dat ook al min of meer aan, want een Manticore vinden terug als een legendarische creatie uit de oude Perzische mythologie, waar een Manticore opvalt door zijn opbouw met het lichaam van een leeuw, het hoofd van een mens als kop en de staart van een schorpioen. Het krachtigste van meerdere werelden gecombineerd in één geheel. Zo moet deze code ook gezien worden.

Manticore Search heeft zowel declaratieve (het doen van uitgebreide zoekopdrachten) als imperatieve (bijvoorbeeld het herstellen van tabellen met SQL-commando’s) capaciteiten.

Momenteel zijn er al 2000 gebruikers en men is naarstig op zoek naar partners om verder te groeien. In de toekomst moet het een commercieel product worden, nu komen de inkomsten enkel uit servicecontracten. Serge denkt voor mogelijke opties aan een SaaS-implementatie van bijvoorbeeld een UI as a Service.