Witold Kepinski - 14 december 2024

Studenten TU Delft zetten AI in tegen malaria

Team Epoch, een TU Delft studententeam heeft de eerste plaats behaald in een internationale AI-competitie. Het winnende model van Team Epoch kan via een smartphonecamera en microscoop bloedmonsters analyseren om vast te stellen of een patiënt geïnfecteerd is met malaria en hoe ernstig de infectie is.

Studenten TU Delft zetten AI in tegen malaria image

Het AI-model van Team Epoch maakt gebruik van analyses van trofozoïeten en geïnfecteerde witte bloedcellen om patiënten op urgentie te rangschikken. De technologie biedt een mogelijkheid om het tekort aan medische apparatuur en artsen in Oost-Afrikaanse regio’s op te lossen. Per jaar sterven er meer dan 600.000 mensen aan malaria wereldwijd (1) en met vroege detectie van malaria kunnen naar verwachting 52% van deze levens gered worden. Het model van Team Epoch is een manier om malaria in een vroeg stadium te kunnen herkennen (2).

De wedstrijd daagde deelnemers uit een model te ontwikkelen dat artsen ondersteunt bij het diagnosticeren van malaria. Team Epoch versloeg meer dan 350 teams van universiteiten, instituten en andere specialisten wereldwijd. Deze competitie werd georganiseerd door de Afrikaanse non-profit Lacuna Fund.

Impact maken

"Ons doel is om met AI maatschappelijke impact te maken. Dit project is daar een perfect voorbeeld van," aldus Tjark Wesselink, de teammanager van Team Epoch. "Met slechts een telefoon en een microscoop kan deze technologie een enorme bijdrage leveren aan de gezondheidszorg in regio’s waar beperkt middelen beschikbaar zijn."

Team Epoch bestaat al een aantal jaren en doet ieder jaar mee aan verschillende AI-competities. Vorig jaar wonnen zij al een wedstrijd met een model dat via satellietbeelden de aanwezigheid van zeewierbossen in kaart bracht. Hun aanpak combineert technische expertise met een sterke focus op maatschappelijke impact, wat leidt tot innovatieve resultaten.

Het voor deze wedstrijd ontwikkelde malaria-model van Team Epoch zal nu verder ontwikkeld en ingezet worden voor onderzoek en praktische implementatie door het Lacuna Fund, Epoch en de TU Delft.

Sustainable Development Goals

Team Epoch richt zich in toekomstige competities op het oplossen van complexe vraagstukken die aansluiten bij de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties. Komende projecten omvatten:

Lokaliseren 3D-eiwitstructuren (3): Met dit project kunnen belangrijke stappen worden gezet in het ontwikkelen van nieuwe medicijnen.

Geletterdheid bij kinderen in kaart brengen (4): Een AI-model zal op basis van audiofragmenten kunnen detecteren wat het gelleterdheids niveau is van een kind, zodat gerichte begeleiding mogelijk wordt.

Om deze ambitieuze doelen te realiseren, heeft het team hun capaciteit verder uitgebreid met een nieuw engineering team.

BRONNEN

(1) Erasmus MC https://amazingerasmusmc.nl/infectie/wereld-malaria-dag/#:~:text=Jaarlijks%20worden%20247%20miljoen%20mensen,200%20gevallen%20per%20jaar%20gemeld.

(2) Malaria Journal

https://malariajournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12936-016-1399-y

(3) Lokaliseren 3D-eiwitstructuren

https://www.kaggle.com/competitions/czii-cryo-et-object-identification

(4) Geletterdheid bij kinderen in kaart brengen

https://www.drivendata.org/competitions/298/literacy-screening/

Sophos Cybersecurity on Tour 11-02-2025 BW
Commvault BN + BW  06/01/2025 t/m 20/01/2025