Congo daagt Apple voor rechter wegens gebruik illegaal conflictmineralen
De Democratische Republiek Congo dient in zowel België als Frankrijk een aanklacht ingediend tegen Apple. Het stelt daarin dat de iPhonemaker illegaal conflictmineralen gebruikt in haar toeleveringsketen.
De Congolese bodem bevat veel tin, tantalum en tungsten (wolfraam), drie grondstoffen die vaak worden gebruikt in elektronica zoals computers en smartphones. Sommige van de mijnen waarin deze grondstoffen worden gewonnen staan onder beheer van gewapende groeperingen die ook betrokken zijn bij massamoorden, groepsverkrachtingen, diefstallen en andere misdaden.
Witgewassen via buitenlandse toeleveringsketens
Volgens Reuters neemt Apple niet rechtstreeks af bij die groeperingen. Het bedrijf zegt ook audits door te voeren om de afkomst van mineralen in kaart te brengen. Maar de advocaten die namens de Congolese staat de klacht neerleggen zeggen dat er wel degelijk grondstoffen uit Congo worden gebruikt, die worden witgewassen via buitenlandse toeleveringsketens om daar weer op te duiken. Dat maakt Apple volgens Congo medeplichtig aan misdaden in Congo.
Congo diende op maandag zowel in Parijs als de Belgische justitie klacht in waarbij het Apple France, Apple Retail France en Apple Retail Belgium beschuldigt van overtredingen. Volgens de klacht, die Reuters kon inkijken, weten de Franse afdelingen zeer goed dat de mineralen uit de toeleveringsketen van Apple niet zuiver op de graat zijn.
Waarom België en Frankrijk?
De keuze om de klacht in België en Frankrijk in te dienen, komt er omdat beide landen een sterke focus hebben op bedrijfsaansprakelijkheid. Het is nu aan de Franse en Belgische justitie om te bekijken of de zaak in beide landen kan doorgaan.
Daarbij wijst advocaat Christophe Marchand ook op de Belgische morele plicht, gezien het kolonisatieverleden van ons land. "Het is de plicht van België om Congo te helpen in haar inspanningen voor gerechtigheid om deze plunderingen te stoppen", zegt hij aan Reuters.
ITSCI
Een deel van de klacht gaat ook over ITSCI, een monitoring- en certificatieplan vanuit de grondstoffensector om leveranciers die de drie bovengenoemde mineralen exporteren uit Congo, Rwanda en Oeganda te helpen bij het verzamelen van informatie over afkomst en andere processen. De advocaten zijn van mening dat ITSCI geen betrouwbare partner meer is. Zo heeft het al enkele jaren geen observaties meer gepland in risicovolle sites. Tegelijk zou Apple de organisatie wel nog gebruiken als argument om te claimen dat de door haar gebruikte mineralen niet afkomstig zijn van mijnen die worden beheerd door gewelddadige groeperingen.
In samenwerking met Data News