Witold Kepinski - 25 december 2024

Duurzame bedrijfsvoering naar een hoger niveau: drie trends voor 2025

Dit jaar is de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) aangenomen, een wetgeving die bedrijven verplicht om onder meer op een transparante en gedetailleerde manier verslag te doen van de milieueffecten van hun bedrijfsvoering. Deze wetgeving legt de nadruk op de verantwoordelijkheid van bedrijven voor zowel hun eigen activiteiten als de bredere ecologische impact van hun toeleveringsketens.

Duurzame bedrijfsvoering naar een hoger niveau: drie trends voor 2025 image

Deze wetgeving moet daarmee duurzaamheidsinitiatieven stimuleren om de klimaatdoelstellingen van 2050 te realiseren. Gelukkig zijn er genoeg bedrijven die naast deze extrinsieke motivatie, ook de intrinsieke motivatie hebben gevonden om aan een schonere wereld te werken. Janina Bauer, Global Head of Sustainability bij Celonis, ziet de volgende trends voor 2025.

Geïntegreerd en realtime tracking van processen

Bedrijven krijgen in 2025 te maken krijgen met strengere rapportage-eisen en nalevingsnormen, waaronder de eerdergenoemde CSDDD. Door de toegenomen druk moeten organisaties flexibel blijven om te reageren op de vele wijzigingen in de wet- en regelgeving. Bedrijven moeten voorbereidingen treffen om systemen op te zetten die de inspanningen op het gebied van duurzaamheid in realtime volgen, aanpassen en rapporteren om naleving van wetgeving te garanderen en mogelijk dure boetes te voorkomen.

Zoek de samenwerking tussen verschillende afdelingen op

Duurzaamheid is niet langer een onderdeel van een specifieke afdelingen - of bedrijf. In 2025 vereisen effectieve duurzaamheidsstrategieën actieve samenwerking tussen verschillende teams, zoals inkoop, IT, supply chain, bedrijfsvoering, financiën en de directie.

Ontwikkel daarom een “single source of truth” voor duurzaamheids- en bedrijfsdata om alle belanghebbenden te helpen op elkaar afgestemde, milieubewuste beslissingen te nemen die tevens de bedrijfsgroei ondersteunen. Dat betekent dat alle teams toegang moeten hebben tot nauwkeurige en realtime data en over de kennis beschikken om deze op de juiste manier te interpreteren.

Primaire scope 3-emissiedata staan centraal staan bij het verminderen van CO2-uitstoot

Omdat Scope 3-emissies een aanzienlijk deel van de CO2-voetafdruk in de industrie uitmaken, blijven bedrijven prioriteit geven aan het betrekken van leveranciers en het delen van data om deze “heilige graal” van duurzaamheid aan te pakken. Data die direct van leveranciers komt, worden belangrijker geacht dan schattingen op basis van uitgaven.

Door een datagestuurde aanpak te hanteren, waarbij digitale tools worden gebruikt om het verzamelen van primaire data van leveranciers te stroomlijnen, ontstaat er een duidelijker beeld van indirecte emissies. Ook wordt hierdoor de verantwoordingsplicht binnen supply chains verbeterd. Het is belangrijk om samenwerking binnen industrieën te versterken, door gezamenlijke standaarden en methodes voor het delen van data te gebruiken, zodat we duurzaamheid verder kunnen stimuleren. Alleen door samen te werken kunnen we echte vooruitgang boeken richting een duurzamere toekomst.

Outpost24 17/12/2024 t/m 31/12/2024 BN + BW