Witold Kepinski - 10 januari 2025

Leden achter coöperatief CRM-systeem Econobis gaan zelfstandig verder

De oprichting van de zelfstandige Coöperatie Econobis U.A. is per 1 januari 2025 een feit. Econobis is een slim, coöperatief CRM-systeem dat samen met leden ontwikkeld is binnen Energie Samen. Hiermee beheren energiegemeenschappen de administratie en alle data van hun leden. Gebruikers en makers van het systeem gaan nu op eigen kracht verder om open digitale oplossingen te leveren voor de energietransitie. Zo’n 250 energiegemeenschappen en gemeenten gebruiken deze oplossing momenteel.

Leden achter coöperatief CRM-systeem Econobis gaan zelfstandig verder image

Econobis is opensource en onder leiding van René van Vliet samen met leden van Energie Samen ontwikkeld: “IT en beheer van data is onmisbaar voor de energietransitie. Met de toenemende digitalisering van de energietransitie moeten energiegemeenschappen steeds meer data beheren om goed te functioneren; of dit nu om energiedata, adresgegevens of informatie over de status van de verduurzaming van huizen van leden gaat. Om die reden zijn energiegemeenschappen, gebruikers van Econobis, nu samen eigenaar van Econobis. Samen zorgen zij ervoor dat de organisatie van IT-systemen en de bijhorende data die noodzakelijk zijn om de energietransitie te laten slagen, in democratisch beheer is en blijft. Een bijkomend voordeel is dat de kosten voor het IT-systeem laag zijn en iedereen vanuit zijn of haar expertise kan bijdragen aan de ontwikkeling. Econobis blijft dus onafhankelijk van dure IT-ontwikkelaars, volledig transparant en zorgt dat er onderling volop kennis wordt uitgewisseld.”

Een cockpit voor gemeenten

Ook gemeenten en energiecoaches werken steeds vaker en nauwer met elkaar samen aan de energietransitie. Het is daarbij zaak dat zij allemaal vanuit hun eigen expertise en doelstellingen hun werkzaamheden en resultaten goed kunnen registreren. Ook daarvoor biedt Econobis een oplossing. Marco Tazelaar, Product Owner bij Coöperatie Econobis U.A.: “Door koppeling met het Hoomdossier, een woningdossier waarin de bewoner met hulp van energiecoaches bijhouden welke verduurzamingsacties er mogelijk zijn per woning en welk kostenplaatje hieraan verbonden is, weten bewoners en energiecoaches precies wat er nodig is en wat past binnen hun budget. Ook voor gemeenten is de informatie in het Hoomdossier handig, maar voor hen is het grotere plaatje wenselijk om te zien waar zij staan in de uitdaging om voor 2050 klimaatneutraal te zijn. Econobis geeft dit inzicht. ”

René van Vliet, bestuurder van Coöperatie Econobis U.A.: “Wat hebben de gebruikers en makers van Econobis al veel samen bereikt. Wij zijn nu klaar voor een nieuwe fase en gaan zelfstandig energiegemeenschappen en gemeenten helpen bij de energietransitie door open digitale oplossingen te leveren. Wij zijn Energie Samen en haar leden dankbaar voor hun steun en ruimte. Daardoor konden we als community groeien tot waar we nu zijn.”

Dienstverleners

Siward Zomer, voorzitter Energie Samen: “Energie Samen heeft verschillende diensten voor haar leden ontwikkeld. Deze zijn steeds groter en professioneler geworden. Zo'n 250 leden van Energie Samen maken inmiddels gebruik van Econobis. Daarom is het een logische volgende stap om de dienst te verzelfstandigen in een aparte coöperatie. Zo hebben en houden deze en nieuwe leden direct zeggenschap over de dienst en kunnen beide coöperatieve bedrijven zich beter op hun kerntaken focussen. Wij blijven door onze gezamenlijke leden en een specifieke interne commissie voor dit soort coöperatieve dienstverleners verbonden binnen Energie Samen.”

Sophos Cybersecurity on Tour 11-02-2025 BW
Sophos Cybersecurity on Tour 11-02-2025 BW + BN