Wouter Hoeffnagel - 16 januari 2025

AI vormt katalysator voor een revolutie in vaardigheden

AI vervangt mensen niet, maar fungeert als katalysator voor een revolutie in vaardigheden. Unieke menselijke kwaliteiten zoals empathie en ethische besluitvorming worden de meest waardevolle troeven op de werkvloer. Deze wereldwijde verschuiving draait niet alleen om het omarmen van nieuwe technologie, maar ook om het vergroten van menselijk potentieel, het versterken van specifiek menselijke vaardigheden en het herdefiniëren van wat het betekent om te floreren in het AI-tijdperk.

AI vormt katalysator voor een revolutie in vaardigheden image

Uit onderzoek van Workday blijkt dat hoewel de snelle opkomst van AI-gestuurde systemen een grote impact op banen heeft, velen vrezen dat dit tot minder functies of werkloosheid zal leiden. Toch wijst het onderzoek op een optimistischer toekomstbeeld.

De meest actieve gebruikers van AI zijn het meest optimistisch over de voordelen, met een sentimentscore van 4,23 op 5. Degenen die van plan zijn AI binnen 12 maanden te gaan gebruiken, zijn minder optimistisch, met een score van 3,89. AI maakt menselijke capaciteit vrij voor zinvoller werk; 93% van de actieve gebruikers geeft aan dat AI hen in staat stelt zich meer te richten op hogere verantwoordelijkheden zoals strategie en probleemoplossing.

Ondanks maatschappelijke zorgen over vertrouwen in AI, is 90% van de werknemers het erover eens dat AI transparantie en verantwoording binnen organisaties kan vergroten. Managers (92%) en werknemers (89%) delen dit inzicht grotendeels. Wel is er een verschil in mening over de groeiende behoefte aan menselijke verbinding: 82% van de werknemers ziet deze noodzaak, terwijl slechts 65% van de managers het hiermee eens is.

Origineel menselijke vaardigheden zoals ethische besluitvorming, empathie, relatieopbouw en conflictbemiddeling blijven essentieel voor succes in een door AI-gedreven economie. "Als het over AI gaat, draait het vaak om angst en banenverlies, maar wij zien het als een kans", zegt Jim Stratton, CTO bij Workday. "Door AI te omarmen, kunnen we unieke menselijke eigenschappen zoals creativiteit en empathie versterken en een werkplek creëren waar deze vaardigheden bepalend zijn voor succes. Uit ons onderzoek blijkt dat werknemers klaar zijn om deze mogelijkheid te omarmen."

Het menselijk voordeel in het AI-tijdperk

83% van de respondenten gelooft dat AI het belang van menselijke vaardigheden vergroot en creativiteit verbetert, wat leidt tot nieuwe economische waarde. Dit weerspiegelt een groeiend positief sentiment rond AI op de werkplek. Waar vorig jaar slechts 52% van de werknemers AI verwelkomde, is dit percentage nu fors gestegen.

De bevindingen benadrukken de behoefte aan menselijke vaardigheden zoals creativiteit, leiderschap, vertrouwen en samenwerking om te gedijen in een door AI-gedreven wereld. Deze erkenning leidt tot een revolutie in vaardigheden die iedereen raakt, van fabrieksmedewerkers tot data-analisten. "AI biedt ons de kans om menselijke vaardigheden zoals verbinding en innovatie te benutten," zegt Sadie Bell, VP People Systems bij HPE. "Het gaat niet alleen om efficiëntie, maar ook om het ontsluiten van ons potentieel voor empathie en vindingrijkheid."

Van de actieve AI-gebruikers zegt 93% dat AI hen helpt zich te richten op hogere verantwoordelijkheden. Actieve gebruikers hebben een consistent positieve kijk op AI, met 92% van de werknemers en 95% van de managers die de voordelen erkennen. Dit benadrukt hoe AI menselijke capaciteit kan vrijmaken voor betekenisvolle samenwerking en innovatie, wat bedrijven helpt zich aan te passen in een snel veranderende economie.

Unieke menselijke vaardigheden blijven leidend

AI verandert de werkplek ingrijpend; 81% van de respondenten erkent dat AI de benodigde vaardigheden voor hun werk beïnvloedt. Momenteel wordt AI het meest gebruikt voor data-analyse (51%), fraudedetectie (43%) en HR/werving (39%). Hoewel nieuwe vaardigheden nodig zijn, blijft het cultiveren van menselijke vaardigheden essentieel voor succes. Ethiek, verbinding, emotionele intelligentie en conflictbemiddeling blijven cruciaal en worden steeds belangrijker naarmate AI-acceptatie toeneemt.

“In 2025 speelt AI een sleutelrol in team-efficiëntie, maar het vervangt essentiële menselijke elementen zoals empathie en relaties niet,” zegt Jennie Rogerson, Global Head of People bij Canva.

De kloof tussen menselijke verbinding: managers moeten handelen

Er ontstaat een kloof tussen werknemers en managers over de behoefte aan menselijke verbinding. Terwijl 82% van de werknemers gelooft dat deze behoefte groeit met de opkomst van AI, deelt slechts 65% van de managers deze visie. Dit biedt managers een kans om prioriteit te geven aan echte menselijke verbinding en teamrelaties te versterken.

AI transformeert de werkplek; 90% van de werknemers is het eens dat AI transparantie en verantwoording kan verbeteren. Succes vereist echter verantwoorde AI. Respondenten verwachten dat de technologiesector hierin het voortouw neemt (54%), met aanvullende verantwoordelijkheid voor organisaties en overheden (beide 12%).

Een gezamenlijke inspanning van technologiebedrijven, organisaties en overheden is nodig om te zorgen dat iedereen profiteert van AI, stelt Workday op basis van het onderzoek. Samenwerking tussen mensen en AI kan leiden tot prestaties die anders onbereikbaar blijven. Meer informatie is beschikbaar in het rapport 'Elevating Human Potential: The AI Skills Revolution'.

PQR Gold awards 16/01/2025 t/m 23/01/2025 BN + BW Sophos Cybersecurity on Tour 11-02-2025 BW
PQR Gold awards 16/01/2025 t/m 23/01/2025 BN + BW