Europees actieplan voor cybersecurity zorg
De Europese Commissie komt met een actieplan om de cyberbeveiliging van ziekenhuizen en zorgverleners te versterken. Het wil zo een veiligere omgeving crëeren voor patiënten en zorgprofessionals.
De digitalisering van de gezondheidszorg maakt allerlei innovaties mogelijk, zoals elektronische patiëntendossiers, telemedicine en AI-gestuurde diagnostiek. Dit helpt met het verbeteren van de zorg. Tegelijkertijd brengen de ontwikkelingen ook risico's met zich mee. Zo kunnen cyberaanvallen medische procedures vertragen, spoedeisende hulp ontregelen en cruciale diensten verstoren.
In ernstige gevallen kan dit van directe invloed zijn op levens, waarschuwt de Europese Commissie. Het wijst erop dat in 2023 door EU-lidstaten 309 significante cybersecurity-incidenten in de zorg zijn gemeld. Dit is meer dan in enige andere kritieke sector.
Pan-Europees Cybersecurity Support Centre
Het actieplan stelt onder meer voor dat ENISA, het EU-agentschap voor cyberbeveiliging, een pan-Europees Cybersecurity Support Centre opricht voor ziekenhuizen en zorgverleners. Dit centrum biedt op maat gemaakte richtlijnen, tools, diensten en trainingen aan. Het initiatief maakt deel uit van het bredere EU-kader om de cyberbeveiliging van kritieke infrastructuur te versterken en is de eerste sectorspecifieke maatregel die het volledige scala aan EU-cyberbeveiligingsmaatregelen toepast.
Het actieplan richt zich op vier prioriteiten:
- versterking van preventieve capaciteiten, waaronder financiële ondersteuning via cybersecurity-vouchers en het ontwikkelen van leermiddelen voor zorgprofessionals;
- betere detectie en identificatie van dreigingen, met een EU-brede vroegtijdige waarschuwingsdienst tegen 2026;
- respons op cyberaanvallen via een snelle interventiedienst en nationale oefeningen;
- afschrikking van cyberdreigingen door middel van diplomatieke en juridische middelen.
De Europese Commissie wil het plan implementeren in samenwerking met zorgaanbieders, lidstaten en de cybersecuritygemeenschap. Concrete acties staan voor 2025 en 2026 op de planning, waarna het tegen het einde van dit jaar met aanvullende aanbevelingen komt.