Witold Kepinski - 21 januari 2025

NOM onderzoekt haalbaarheid AI Factory voor Groningen

De NOM onderzoekt de haalbaarheid en toegevoegde waarde van een AI Factory in Groningen. Dit initiatief valt binnen het programma van de Europese Commissie, EuroHPC, dat gericht is op de bouw van AI Factories met geavanceerde rekenkracht en kenniscentra. Het doel is regio’s te ondersteunen bij de ontwikkeling van energie-efficiënte en onafhankelijke AI-technologie. Doel is de afhankelijkheid van buitenlandse Big Tech bedrijven te verkleinen en zo de strategische autonomie van Europa en Nederland te vergroten.

NOM onderzoekt haalbaarheid AI Factory voor Groningen image

Minister Beljaarts maakte bekend dat Nederland interesse heeft in een AI Factory. Nu heeft de Tweede Kamer ook met een zeer brede meerderheid ingestemd met een motie waarin opgeroepen wordt in te zetten op een AI Factory in Nederland en zorg te dragen voor een goede landschappelijke inpassing en verantwoord energie- en waterverbruik. 

Hoewel een definitieve locatie nog niet is vastgesteld, wordt Groningen als een kansrijke optie gezien, wegens het aanwezige ecosysteem van bedrijven en kennisinstellingen in Noord-Nederland, de beschikbare energie en mogelijke locaties.

De komende weken gaat de NOM in gesprek met ondernemers, bedrijven en organisaties uit verschillende sectoren om te onderzoeken hoe high performance computing en een kenniscentrum rondom verantwoorde AI de regio economisch kunnen versterken. Bureau Digityze faciliteert deze sessies, gericht op input van potentiële gebruikers.

Strategisch belang voor Noord-Nederland

Een AI Factory kan wellicht bijdragen aan diverse ambities van Noord-Nederland, waaronder:

  • Het ontwikkelen van een Health Data Valley;
  • Innovaties in autonome systemen binnen de maritieme en maakindustrie;
  • Versterking van het regionale cluster van software- en AI-bedrijven;
  • Toekomstbestendigheid voor publieke dataverwerkers zoals Astron, DUO en RDW.

Daarnaast biedt de AI Factory een kans om Noord-Nederland dé plek te laten zijn voor verantwoorde software-ontwikkeling en energiezuinige opslag en rekenkracht ("good and green computing") en daarmee een aantrekkelijke vestigingsplek te worden voor bedrijven voor wie onafhankelijke en veilige datasets en algoritmen van groot belang zijn.

Financiering en samenwerking

De Europese Commissie financiert de helft van de kosten van een AI Factory. Hoe groot de AI Factory wordt, hangt dus af van hoeveel middelen Rijk en Regio hiervoor vrij willen en kunnen maken. Daarover zijn ministeries en regionale overheden met elkaar in gesprek. Ook wordt gekeken naar de middelen vanuit Nij Begun.

Volgende stappen

De eerste impactanalyse uit 2024 laat zien dat een AI Factory significant kan bijdragen aan brede welvaart in Noord-Nederland, mits afgestemd op de behoeften van het regionale bedrijfsleven. De definitieve aanvraag voor het programma moet in mei 2025 bij de Europese Commissie worden ingediend. Dan moet ook duidelijk zijn of de regio bereid is de benodigde financiering op tafel te leggen. De steun en behoeften van ondernemers, bedrijven en betrokken organisaties is daarvoor crucia

SLTN Gold awards 20/01/2025 t/m 27/01/2025 BN + BW Exclusive Networks Gold awards 20/01/2025 t/m 27/01/2025 BN + BW
SLTN Gold awards 20/01/2025 t/m 27/01/2025 BN + BW